back to top
2024. június 24. 15:08

KezdőlapF1Hamilton Mercedese mostanra Schumacher Mercedesét is alulmúlja

Hamilton Mercedese mostanra Schumacher Mercedesét is alulmúlja

-

A Lewis Hamilton nevével fémjelzett Mercedes-istálló idei szezonkezdete a legrosszabb, amit a brit világbajnok valaha átélt ennél a csapatnál, és jelenleg azt is alulmúlja, ahogyan a Michael Schumacher nevével fémjelzett Mercedes kezdte a 2012-es évet.

Alighanem senki, de legalábbis nem sokan gondolták volna a Mercedes 2014 és 2020 közötti dominanciája során, hogy a brackley-i istálló még Lewis Hamilton ideje alatt olyan szintre fog süllyedni eredményességben, ahol legutóbb 2013 előtt járt. Persze mindez nem jelenti azt, hogy a mostani csapat ne lenne jobb annál, amilyen Michael Schumacher visszatérése alatt volt, az eredmények viszont jelenleg rosszabbak, mint a hétszeres világbajnok utolsó évében.

George Russell és Lewis Hamilton ugyanis mindössze 64 pontot szerzett az idei első hat verseny alatt, ilyen gyenge szezonkezdetre pedig a 2012-es idény óta nem volt példa a Mercedesnél, akkor ugyanis 6 futam után 61 egységgel álltak (amiből 59-et Nico Rosberg gyűjtött). A mostani helyzetet ráadásul rontja, hogy a sprintfutamok bevezetésével és a leggyorsabb körért járó pont visszahozatalával az idén 36 ponttal többet lehetett szerezni az első 6 verseny során, mint 12 éve.

Michael Schumacher tényleg ennyire gyenge volt második F1-es karrierje során?

Persze ez csak a szezonkezdésre vonatkozik, és a folytatásban felülmúlhatják a Mercedes gyári csapatként történő visszatérése óta leggyengébb évét, amely szintén a 2012-es volt. Ehhez a szezon végéig 142 pontnál többet kell szerezniük, ami már csak azért sem tűnik kivitelezhetetlennek, mert az idén 4 futammal többet rendeznek.

Viszont annak is fennáll a lehetősége, hogy az idén összehozzák a 2011 óta produkált (akkor 52 ponttal álltak 7 verseny után) legrosszabb szezonkezdetüket. Hogy ezt elkerüljék, ahhoz a hétvégi Emilia-romagnai Nagydíjon legalább 6 pontot kell szerezniük, 2012-ben ugyanis Rosberg 8 pontjával már 69-nél jártak a 7. futamot követően.

Persze, még ha el is kerülik ezt, az sovány vigasz lesz a csapatnak és a versenyzőknek, hiszen ettől még a Mercedes továbbra sem tudott zöld ágra vergődni a 2022-ben bevezetett szabályokkal, és 2022 ősze óta futamot sem nyert.

Friss