back to top
2024. július 23. 05:25

KezdőlapF1Verstappen szüneteltetheti Forma–1-es pályafutását?

Verstappen szüneteltetheti Forma–1-es pályafutását?

-

Miközben a szezon eleje óta mindenki azt találgatja, hogy Max Verstappen marad-e a Red Bullnál, vagy akár már jövőre, de legkésőbb 2026-ban csapatot vált, a Sky Sports szakértője bedobott egy eddig nem igazán taglalt forgatókönyvet.

Noha Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke hétről hétre körbeudvarolja, egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Max Verstappen jövőre is a Red Bull versenyzője lesz. A címvédő jövője a bikás csapatban az idei szezon elején vált kérdésessé, amikor a bikásoknál kirobbant hatalmi háború és Christian Horner zaklatási botránya kapcsán Jos Verstappen kijelentette: ha a csapatfőnök nem távozik, romba dől az istálló.

Nem sokkal később felmerült Helmut Marko, a Red Bull osztrák tanácsadójának távozása, Verstappen pedig ekkor jelentette ki, hogy amennyiben ez megtörténik, ő sem marad. Marko azonban végül hosszabbított, viszont a 2028 végéig szerződéssel rendelkező háromszoros világbajnok ettől még nem biztos, hogy további négy és fél éven át itt lesz.

Amellett, hogy szeretné, ha a Mercedeshez menne, Wolff kijelentette, Verstappen helyében 2025-ben még Red Bullban ülne, mert ott lesz a legjobb esélye nyerni, a 2026-os új szabályok érkezésével azonban sok minden változhat. Ezért aztán Verstappenéknek is meg kell vizsgálniuk, hogy hol lesz nekik a legjobb, ami Karun Chandhok, a Sky korábbi F1-es pilóta szakértője szerint akár egy éves kihagyást is jelenthet.

Ha hihetünk Verstappen érveinek, soha nem lesz oka a Mercedeshez igazolni

„Soha nem gondoltuk, hogy Verstappen elhagyhatja a Red Bullt, mígnem Bahrein körül vagy előtte történt ez a sok minden. Eléggé furcsa a pilótapiac, és igazán nehéz olvasni. Szerintem egyre nagyobb az esélye, hogy Max a Red Bullnál marad 2025-re, utána pedig szerintem 2026-ban kivesz egy év szabadságot és meglátja, hogy mi lesz. Aztán 2027-ben bárhová mehet, nem igaz? Utána pedig távozik” – jelentette ki az indai a Sky F1-es podcastjában.

Chandhok szerint ez azért sem elképzelhetetlen, mert Verstappen már többször elmondta, hogy más sorozatokat is ki akar próbálni, viszont még fiatal, ereje teljében levő autóversenyzőként tenné meg ezt. „Beszélt a terveiről, hogy induljon Le Mans-ban és más versenysorozatokat is kipróbáljon. Szerintem 2026-ban csinálni fog valamit, miközben egy évet kihagy az F1-ben, és megnézi, hogy ki talál bele az új szabályokba” – mondta a szakértő.

„Lewis [Hamiltonnak 2026 végén] lejár a két éves szerződése, úgyhogy 2027-ben [Verstappen] mehet a Ferrarihoz, mehet a Mercedeshez, vagy visszatérhet a Red Bullhoz. Szerintem ez megeshet, míg 2025-ben marad, mert tudja, hogy az autó elég jó ahhoz, hogy ötszörös világbajnok legyen. Szerintem Max ezt fogja tenni.”

Friss