back to top
2024. július 27. 02:39

KezdőlapF1„Lewis úgyis megelőzte volna" – ezért nem adta vissza a Mercedes Russell 6....

„Lewis úgyis megelőzte volna” – ezért nem adta vissza a Mercedes Russell 6. helyét

-

Mindkét Mercedes-pilóta azon a véleményen volt az Emilia-romagnai Nagydíj után, hogy a 6. és 7. hellyel csapatként kihozták a legtöbbet a hétvégéjükből, Toto Wolff viszont úgy véli, egyáltalán nem lehetnek büszkék erre az eredményre. A Mercedes csapatfőnöke azt is elmondta, miért hívták ki George Russellt extra kerékcserére, majd miért nem adták vissza neki az ezzel elbukott pozíciót.

Miután Lewis Hamilton a rajtnál sikeresen megelőzte Cunoda Júkit és feljött a hetedik helyre, a két Mercedes a 6. és a 7. pozícióban haladt az Emilia-romagnai Nagydíj első etapjában. A kiállásokat George Russell kezdte a 21. körben, és megkapta a kemény keverékű gumikat, majd 6 körrel később érkezett Hamilton is. A hétszeres világbajnok a frissebb abroncsoknak köszönhetően a második etapban utolérte csapattársát, akinek a csapat végül beiktatott egy extra kerékcserét. Russell így egy pozíciót vesztett, viszont megfutotta a friss gumikon a leggyorsabb kört, és végül Hamilton mögött, a 7. helyen ért be.

„Egyre lassabb és lassabb köröket ment, az előrejelzéseink pedig azt mutatták, hogy nem fog eljutni a verseny végéig, mi pedig nem akartunk pozíciót veszíteni [Sergio] Pérezzel szemben – indokolta meg a döntést Toto Wolff a Sky Sports-nak. – Lewis valószínűleg úgyis megelőzte volna. A lényeg, hogy a hatodik és hetedik helyen haladtunk, és magunk mögött akartuk tartani a Red Bullt. Biztonsági hívás volt.”

„Az ember soha nem lesz boldog a hatodik és hetedik hellyel, de végső soron csapatként így szereztünk egy extra pontot. Lewis-zal szemben pozíciót vesztettem, de nem fogok duzzogni azon, hogy nem lettem hatodik” – mondta Russell, aki úgy vélte, ezzel az eredménnyel maximalizálták a lehetőségeiket.

George Russell, Mercedes, Imola
Fotó: LAT Images / Mercedes

„Itt tartunk jelenleg – ismerte be. – Kicsit a senki földjén vagyunk a Ferrarik és McLarenek mögött, de a középmezőny előtt. Továbbra is mindenki nagyon motivált, a morál egyáltalán nem esett vissza, amit eléggé inspiráló kimondani. Mindenki azon van, hogy működjön a dolog és fejlődjünk. Brackley-ben és Brixworth-ben mindenki teljes gázzal dolgozik, amit nagyszerű látni. Tovább kell nyomnunk, végső soron a mai futamból pedig kihoztuk a legtöbbet.”

Hasonlóan gondolta Lewis Hamilton is. „Pontokat szereztünk, ami pozitívum – értékelt a hétszeres világbajnok. – Kicsit a senki földjén vagyunk, de összességében ez szerintem erős eredmény nekünk. Nem gondolom, hogy sokkal több lett volna ebben.”

Persze a nagy képet nézve a Mercedes nem lehet elégedett, hiszen hét verseny után mindössze 79 ponttal áll, és már 189 a lemaradása az éllovas Red Bull mögött. Toto Wolff ezért nem is próbált meg úgy tenni, mintha szuper eredményt értek volna el, pláne azok után, hogy Miamiba és Imolába is fejlesztésekkel érkeztek.

„Az eredményeken nem látszik, hogy előrelépéseket teszünk. Több mint fél perccel vagyunk lemaradva a leggyorsabbaktól, ami sok, a hatodik és a hetedik hely pedig nem olyasmi, amire büszkék lehetünk. Hallani a frusztráltságot a hangomban, de jön még előrelépés. Az apró nyereségeket kell megtennünk, mert ez a sport erről szól” – jelentette ki.

Friss