back to top
2024. július 27. 02:37

KezdőlapF1Senna sisakjának színeiben fog pompázni a McLaren az idei Monacói Nagydíjon (videó)

Senna sisakjának színeiben fog pompázni a McLaren az idei Monacói Nagydíjon (videó)

-

Ayrton Senna emléke előtt tisztelegve a McLaren különleges színkombinációban indítja az F1-es versenyautóit Monacóban.

Az elmúlt napokban sokszor hallhattunk Ayrton Sennáról, a Forma-1 világa Imolában a brazil legenda 30 éve bekövetezett haláláról sokféleképpen megemlékezett, aminek részeként Sebastian Vettel vezette a háromszoros világbajnok 1993-as McLarenjét.

A McLaren azonban a hétvégi Monacói Nagydíjon tiszteleg a legeredményesebb pilótájának emléke előtt, méghozzá különleges autófestéssel: Senna sisakjának jellegzetes, brazil zászlót idéző motívumaiba borítja Lando Norris és Oscar Piastri autóját, amelyeket így ezúttal főleg sárgán látunk majd, de az orrkúpra jut egy kis kék, a hátsó szárny és a kocsi hátulja pedig zöldben fog pompázni.

Kívülről nem vagy alig látszik, de a pilótafülkébe Senna leghíresebb idézeteit is beragasztják (ezek közé tartozhat, hogy „A második helyezett az első a vesztesek között”, vagy hogy „Aki nem próbál előzni egy megnyíló résben, az nem autóversenyző”), valamint a nevét felírják a szárnyakra.

A McLaren évek óta remek húzásokat mutat be a különleges autófestésekkel, néhány éve szintén Monacóban nagy közönségsikert aratott a Gulf-féle retro mintázattal is. A csapat tájékoztatása szerint 12 hónapja tervezték a mostani ötletet, amire Senna családja is áldását adta. A McLaren nem véletlenül várt Monacóig a megemlékezéssel, hiszen a brazil klasszis a pálya egyik legnagyobb mestere volt, hatszor nyert rajta, ebből zsinórban ötször McLarennek, a csapat például „Monaco Királyaként” hivatkozik rá.

Senna a McLarennel aratott 41 futamgyőzelméből 35-öt, és mindhárom világbajnoki címét ennél a csapatnál szerezte.

Az utcai sportautókat is gyártó McLaren az alkalomból a McLaren Senna modelljének egy különleges változatát is piacra dobta Senna Sempre néven. A kocsi a monacói F1-es torpedóéhoz hasonló festést kapott, a hátsó kereke előtt pedig Senna mátrix-szerű portréja díszeleg rajta.

Az év felvételei – Vettel is elérzékenyült Senna autójának vezetése után (videó)

Friss