back to top
2024. június 26. 14:48

KezdőlapF1Verstappen nem vette el a rekordot Sennától, és a Senna-autó sem a...

Verstappen nem vette el a rekordot Sennától, és a Senna-autó sem a pole-t Leclerc-től a monacói időmérőn

-

Charles Leclerc 2021 és 2022 után szerzett ismét rajtelsőséget a Monacói Nagydíjon, mellőle Oscar Piastri rajtolhat a Senna-festésű McLarennel. Max Verstappen hibázott a Q3-ban, de Fernando Alonso és Sergio Pérez már az első szakaszban elbúcsúzott.

Az időmérőre is folytatódott a várhatóan az egész hétvégére kitartó száraz időjárás Monacóban, de a Q1 enélkül is hagyományosan kíméletlen a mezőnnyel, ahogy 20 versenyző próbál egyidejűleg helyet találni magának és gyorskört futni a 3,3 kilométeres városi pályán.

Az időzítés a kvalifikáció első harmadában kulcsfontosságú volt, és eleinte az edzéseken remeklő Leclerc érezte úgy, hogy mellényúltak ezzel a Ferrarinál, miután némi várakozás után a forgalomba küldték ki őt használt gumikon, de a monacói végül könnyen megoldotta a továbbjutás feladatát.

A mezőny első feléből azonban így is több versenyző akadt, aki már az első, 18 perces szakaszban veszélybe került. A szintén remek tempót mutató McLarennel Lando Norris a kiesőzónában tartózkodott, amikor megkezdte sorsdöntő gyorskörét. Sikerült kiharcolnia a folytatást, ellenben Fernando Alonso és Sergio Pérez egyaránt ráfizetett a forgalmi helyzetre: a spanyol 16. lett, és Imola után zsinórban a második hétvégén ragadt a Q1-ben, a mexikói pedig a 18. helyezése révén a tavalyihoz hasonló nehéz helyzetbe került Monacóban. Búcsúzott még Logan Sargeant és a két Sauber, a leggyorsabb kört pedig az első szakaszban George Russell jegyezte.

Utóbbi persze vajmi kevés jelentőséggel bírt, hiszen a Q2-nek mindenki tiszta lappal vágott neki. Ezúttal a McLarenek álltak az eredménylista élére, csak a hajrában férkőzött be Norris és Piastri közé Verstappen.

Kiesett Esteban Ocon, Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo, Lance Stroll és Kevin Magnussen, idén először jutott azonban Q3-ba Pierre Gasly és Alexander Albon. Az idén eddig küszködő Alpine franciája az ötödik legjobb időt futotta meg ebben a szakaszban, kitörő örömének pedig a csapatrádióban a nyilvánosság számára hallhatóan is hangot adott.

A Q3-ban az első gyorskörök után Leclerc állt az élre, 1:10,418-as idejénél azonban csak 26 ezreddel maradt el Piastri, valamint 149-cel Verstappen. A második nekifutásokra azonban szinte mindenki javítani tudott, Verstappen jelentős kivételével, aki visszavett, miután jelzése szerint eltalálta a falat. Leclerc 1:10,270-re javította az etalont, a szinten gyorsuló Piastri pedig ezzel már nem tudta tartani a tempót, maradt második. A második sor is Ferrari-McLaren sormintát tartalmaz Sainz és Norris révén, akiket Russell követ. Verstappen a 6. helyig csúszott vissza a végén, mögötte Hamilton, Cunoda, Albon és Gasly sorakozik majd az első tíz helyen a vasárnap közép-európai idő szerint 15 órakor startoló Monacói Nagydíjon.

A Red Bull címvédője számár extra téttel is bírt ez az időmérő, zsinórban kilencedik pole-jával úgyanis megdöntötte volna Ayrton Senna rekordját – ez viszont nem jött össze, a két háromszoros bajnok így egyaránt nyolcas sorozattal áll most ezen lista élén.

A Ferrari 250. pole-ját szerző Leclerc karrierje során harmadszor ért el rajtelsőséget hazai pályáján, ám a dobogóra még sohasem állhatott fel. Vajon most megfordul a szerencséje?

Az időmérő végeredménye:

 

Friss