back to top
2024. július 06. 21:14

KezdőlapF1Súlyos következmények: Hamilton sem okozott akkora kárt a Red Bullnak, mint a...

Súlyos következmények: Hamilton sem okozott akkora kárt a Red Bullnak, mint a monacói bukás

-

Amennyiben helyesnek bizonyulnak a Red Bull tanácsadójának becslései, súlyos következményekkel számolhat a bikás csapat Sergio Pérez Monacói Nagydíjon történt balesete miatt.

Mivel a 16. rajtpozícióból (a 18. lett az időmérőn, de a két Haas kizárásával nyert két helyet) még a pontszerzés is valószínűtlen volt, Sergio Pérez Monacói Nagydíj rajtja után elszenvedett hatalmas balesetével pontoktól alighanem nem esett el a Red Bull, viszont így is komoly következményekkel kell számolnia, hiszen egy ilyen jelentős anyagi kárral járó bukás a költségplafonos Forma–1-ben fejlesztésekbe, ezáltal akár tizedmásodpercekbe kerülhet.

Ijesztő nézői videón a hatalmas monacói rajtbaleset, az egyik fotós megsérült (videó)

Pérez Kevin Magnussennel akadt össze az első kanyart követő emelkedőn, majd hatalmas tempóval vágódott a szalagkorlátnak. A bukásban az RB20-as mindegyik kereke leszakadt, és az autó első ránézésre is komoly károkat szenvedett el. Hogy belül pontosan mi sérült, azt a csapat nem árulta el (nyilván nekik is fel kell mérni a pontos károkat), de Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a német Sky adásában már közölt egy becslést.

„Ez nagyjából 2-3 millióba kerül nekünk, a költségplafon miatt ez pedig természetesen nagy hátrány. Egy újabb baleset, amiben Magnussen benne volt, de hálistennek jól végződött, noha kritikus volt a helyzet. Ugyanakkor meglep, hogy a felügyelők milyen gyorsan lezárták az esetet. Ezeket a döntéseket nem tudjuk befolyásolni, de egyszerűen veszélyes volt” – ecsetelte a 81 esztendős osztrák.

Marko persze arra utalt, hogy a felügyelők nem is vizsgálták a történteket, és gyorsan versenybalesetnek minősítették a történteket, miközben Pérez szerint egyértelműen az eltiltás határán egyensúlyozó Magnussen volt a hibás, míg a dán úgy vélte, a mexikói nem hagyott neki elég helyet.

Rommá tört az egyik Red Bull a monacói futam elején, hosszú idő után jöhet eltiltás az F1-ben (videó)

Hogy a 2-3 milliós összeg dollárban, euróban, esetleg fontban értendő, az Marko szavaiból nem derült ki, de ha a háromból a jelenleg leggyengébb árfolyamú amerikai dollárra gondolt a tanácsadó – elvégre az F1-ben a dollár a hivatalos pénznem –, ez akkor is rettenetesen sok. A csapatok költségplafon szerint elkölthető éves kerete jelenleg 135 millió dollár, azaz 3 millió dolláros kár esetén a Red Bull egyetlen baleset miatt kénytelen beáldozni a költségvetése 2,2 %-át. Azzal együtt, hogy a csapatok előre kalkulálnak balesetekkel, az ehhez hasonló totálkároknak mindig van hatása a fejlesztési programra és annak költségvetésére, különösen akkor, ha az év ilyen korai szakaszában történnek, és számolni kell azzal, hogy lesz még töréskár.

Összehasonlításképpen Max Verstappen emlékezetes 2021-es silverstone-i bukása 1,8 millió dolláros anyagi kárt okozott a Red Bullnak – Marko az eset után akkor 750 ezer eurót becsült, azaz ott jócskán alá lőtt, és ha most is mondjuk ez a helyzet, a bikások még jobban pórul járhattak. Ezt abban az évben még további balesetek is tetézték (Bakuban defekt, a Magyar Nagydíjon Valtteri Bottas miatt tört meg az egyik, illetve mindkét Red Bull), és nem zárható ki, hogy az idén nem lesz további jelentős anyagi kárral járó eset. Lévén a jelek szerint a riválisok elkezdtek igencsak közeledni a Red Bullra, ez is olyan tényező lehet, ami befolyásolhatja az idei szezon végkimenetelét.

Verstappen és Hamilton silverstone-i ütközése:

Friss