back to top
2024. július 07. 13:32

KezdőlapF1Schumacher csalása és riválissal fenyegetőző McLaren-főnök – ez történt ezen a napon...

Schumacher csalása és riválissal fenyegetőző McLaren-főnök – ez történt ezen a napon Monacóban

-

Május 27-e igencsak zsúfolt dátum a Monacói Nagydíjak történetében, hiszen 2007-ben, 1990-ben és 1979-ben is ezen a napon rendezték az F1-es futamot a Hercegségben, 2006-ban pedig az időmérő esett erre a dátumra. Mi most a történelmi jelentősége miatt utóbbira, illetve a 2001-es versenyre tekintünk vissza, mert bár az meglehetősen egysíkúra sikeredett, igen érdekes háttérsztori alakult ki a McLaren és a Mercedes főnökeinek, illetve az F1 egyik epizodistájának főszereplésével.

Ami a 2006-os esztendőt illeti, alighanem sokan emlékeznek Michael Schumacher pályafutásának harmadik nagy rövidzárlatára – 1994 Adelaide és 1997 Jerez után –, amely során a hétszeres világbajnok hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntött, megpróbálja hibának álcázni azt, ami nem az, és a Q3 végén leparkolja az autót a Rascasse-kanyarban. A felügyelők azonban átláttak a szitán, és a rajtrács végére száműzték az első helyét a parkolással bebiztosító németet, miközben az F1-es paddock a fejét követelte.

Hogy honnan vehette az ötletet Schumacher, illetve mennyivel az eset után ismerte be, hogy direkt csinálta, amit csinált? Az alábbi, a történtek tavalyi évfordulójára írt cikkünkből kiderül:

Brawn ötlete volt Schumacher 2006-os monacói csalása? – a német később beismerte a szándékosságot

A parkolós botrány nélkül Schumachernek 2006-ban még a második rajtkockából is jó esélye lett volna a győzelemre a Hercegségben, a mezőny végéről azonban „csak” az 5. helyig jött fel, többet pedig nem is tudott nyerni Monacóban. Így a 2001-es diadala lett az utolsó a világ leghíresebb utcai pályáján, ami nagyon sima győzelem volt, lévén a pole pozícióból induló David Coulthard nem tudott nekivágnia a felvezető körnek, így a második rajtkockát megöröklő Schumacher örökölte az első helyet, majd végig vezetve nyert.

Coulthard az utolsó rajtkockából elindulhatott, végül pedig 5. lett, de közben a futam több mint felét Enrique Bernoldi Arrows-a mögé ragadva töltötte. Noha a brazil versenyző semmilyen szabálytalan manővert nem csinált a Coulthard elleni védekezés során, a McLaren csapatfőnöke és a Mercedes motorsport-főnöke a verseny után megfenyegették.

Bővebben Bernoldi legutóbbi születésnapjára írt cikkünkben foglalkoztunk az esettel:

45 éves lett a pilóta, akinek legemlékezetesebb tette, hogy felbőszítette Ron Dennist

Friss