back to top
2024. július 03. 00:02

KezdőlapF1Az újabb vereség után Verstappen apja beszólt a Red Bullnak

Az újabb vereség után Verstappen apja beszólt a Red Bullnak

-

Jos Verstappennek nem tetszik, hogy szemmel láthatóan fogy a Red Bull előnye, és a Monacói Nagydíj után a korábbi botrányokra visszautalva tett megjegyzést.

Miután Monacóban is vereséget szenvedett, a Red Bull az utóbbi három versenyből csak egyet tudott megnyerni, miközben Imolában sem a korábban megszokott dominanciát láthattuk, helyette Lando Norris nagyon megkergette a hétvégét ott is gyengén kezdő, de a csapat háttérmunkájának köszönhetően a pole pozíciót végül megszerző Max Verstappent.

Noha Monaco mindig is egyedi próbatétel elé állította a csapatokat, és az évek során többször előfordult, hogy a világbajnok istálló szenvedett a Hercegségben, míg a legtöbb pályán a győzelemért harcolni nem tudó csapat megtáltosodott a szűk utcákon, azt mindenképpen megmutatta az utóbbi három futam, hogy a Red Bull előnye fogy, a Ferrari és a McLaren pedig jó úton jár ahhoz, hogy szorossá tegye az idei küzdelmet.

Max Verstappen, Monaco, Red Bull
Verstappen csak 6. lett / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Nem véletlenül beszélt arról Max Verstappen a legutóbbi hétvégén, hogy az autójuk útegyenetlenségeket és kerékvetőket nehezen toleráló jellemzője nem újkeletű dolog, csak eddig akkora volt a fölényük, hogy legtöbbször akkor is nyertek, amikor ezek miatt szenvedtek. Most viszont már nem akkora, és ha nem tudják megoldani a gondjaikat, annak vereség lesz a vége.

Tisztában van ezzel Jos Verstappen, Max apja is, aki a Christian Hornerrel történt bahreini szóváltása óta Monacóban volt jelen először Forma–1-es versenyen. Mint emlékezhetünk, a korábbi F1-es pilóta akkor a Red Bull belviszályának és a csapatfőnök zaklatási botrányának közepén kijelentette: Hornernek mennie kell, mert tarthatatlanná vált a helyzet, aminek a csapat fogja meginni a levét.

A Red Bull körüli viharok azóta elcsendesedtek – noha minden aligha oldódott meg a színfalak mögött –, Horner pedig maradt, és a jelek szerint 2026 előtt Verstappen sem megy sehova. Jos ugyanakkor látva, hogy kezd kicsit nehezebbé válni a helyzet, eddigi jó szokásához híven most sem volt rest odapirítani az istállónak, amiben visszautalt az év elején történtekre.

Christian Horner, Jos Verstappen
Josnak nem tetszik, hogy fogy a Red Bull előnye / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

„A korszaknak, amelyben a Red Bullé a domináns autó, úgy tűnik, tényleg vége. Talán elkezdhetnének egy kicsit többet koncentrálni a versenyzésre és a közös kommunikációra ahelyett, hogy egyéb dolgokkal foglalkoznak…” – idézi őt a holland De Telegraaf.

„Egyértelműen lesznek versenyek, amelyeken a Red Bull ismét jó formában lesz, de kíváncsian várom, hogy miként fogják megoldani ezt – folytatta Jos. – Valaminek tényleg történnie kell. A Red Bullnak ki kell találnia, hogy honnan erednek a gondjai, mert világos, hogy a Ferrari és a McLaren egyre közelebb kerül. Max továbbra is képes volt ezt valamennyire elfedni, de a nagy különbség Sergio Péreznél egyre inkább nyilvánvalóvá teszi [hogy mi a helyzet].”

Jos Verstappen természetesen arra utalt, hogy fia zsenije Monacóban is az élmezőnyben, vagy legalábbis annak közelében tartotta a bikásokat, Sergio Pérez viszont csak a 18. időt autózva már a Q1-ben kiesett.

Hogy a folytatásban is ennyire szoros lesz-e a küzdelem, az majd kiderül, de Verstappen azért továbbra is kényelmes, 31 pontos előnyben vezet az összetettben Charles Leclerc előtt. A Red Bull előnye ugyanakkor ennél kevesebb, 24 pontos, Sergio Pérez utóbbi futamokon nyújtott teljesítményét elnézve pedig jelen állás szerint a konstruktőri összetett az, ahol a legtöbb keresnivalója lehet az ellenfeleknek.

Verstappen apja túszul ejtette a Red Bullt? – ezért van akkora hatalma Josnak

Friss