back to top
2024. július 04. 20:14

KezdőlapF1Örökre eltiltották csalásért, de most visszatér egykori csapatába az F1-es csapatfőnök

Örökre eltiltották csalásért, de most visszatér egykori csapatába az F1-es csapatfőnök

-

Komoly névvel erősít az utóbbi egy évben fokozatosan egyre mélyebbre süllyedő Alpine.

Miután 2009-ben a 2008-as Szingapúri Nagydíjon elkövetett csalásért örökös eltiltást kapott, majd ezt évekkel később törölték, az egykor Michael Schumacherrel és Fernando Alonsóval is világbajnoki címet nyerő Flavio Briatore visszatérhet egykori sikerei helyszínére. A 74 esztendős üzletember 2022-ben nagykövetként már visszatért az F1-be, ám a Corriere della Sera értesülései szerint Luca de Meo, a Renault vezérigazgatója felkérte, hogy tegye rendbe a bukdácsoló Alpine-t, amit az olasz Playboy el is fogadott.

A 2008-as szingapúri ütközésbotrányról alábbi cikkünkben olvashat bővebben:

Így tervelte ki a Renault a Massa vb-címébe kerülő 2008-as csalását

Briatore így ahhoz az istállóhoz jön vissza, amellyel korábban még Benettonként 1994-ben egyéni, 1995-ben pedig egyéni és konstruktőri vb-címet nyert, majd 2005-ben és 2006-ban immár gyári Renault-ként duplázott. Az olasz napilag azt írja, de Meo az utóbbi évben széthulló istálló megerősítésére, és új csapatstruktúra felállítására kérte fel az egykori csapatfőnököt, aki különleges tanácsadó lesz, és a pályán zajló dolgokban nem vesz részt.

Az erősítésre pedig szüksége is van a 2022-ben még konstruktőri 4., tavaly már csak 6., az idén pedig 8 futam után mindössze két ponttal álló enstone-i istállónak, hiszen Otmar Szafnauer csapatfőnök tavalyi menesztése óta párosával hagyják ott a szakemberek. Ez idő alatt olyanok távoztak, mint az 1989 óta a csapatnál levő Alan Permane; a technikai igazgató Matt Harman, vagy az aerodinamikai főnök Dirk de Beer, míg nemrég érkezett a McLarentől rövid idő után távozó David Sanchez.

Embed from Getty Images

Briatore és Schumacher 1995-ben 

A Corriere szerint Briatore Adrian Newey-val is egyeztetett, és egyelőre korai fázisban tart a csapatépítéssel, amely leghamarabb 2026-ban, az új szabályok első évében éreztetheti hatását.

A PlanetF1.com-nak az Alpine szóvívője eközben azt mondta: „Csapatként rendszeres kapcsolatban állunk számos iparági szakértővel az általános teljesítményünk javításának érdekében. Minden releváns inputot megfontolunk, és adott esetben tanácsot kérünk olyan emberektől, akik korábban sikeresek voltak és tapasztalattal bírnak. A személyi kérdéseket ugyanakkor nem tudjuk kommentálni.”

Mivel a csapat nem cáfolta Briatore érkezését, alighanem valós az értesülés, és az Alpine mostantól tényleg számíthat az olasz veterán szakértelmére.

F1-es karrierje is zátonyra futhat a Monacóban főnökét feldühítő pilótának

Friss