back to top
2024. június 26. 02:49

KezdőlapF1Nem sokkal a Magyar Nagydíj után végleg befuccsolhat az F1-es futamgyőztes karrierje

Nem sokkal a Magyar Nagydíj után végleg befuccsolhat az F1-es futamgyőztes karrierje

-

A Forma–1-ben történtekkel kapcsolatban általában nagyon jól értesült újságíró, Joe Saward legutóbbi blogbejegyzésében is írt a pilótapiac alakulásáról, és néhány érdekes információt is elhintett.

A Red Bull bejelentésével véglegessé vált a jelenlegi négy topcsapatból három, azaz a Red Bull, a Ferrari és a McLaren jövő évi felállása, míg a Mercedesnél nagy valószínűség szerint Andrea Kimi Antonelli kap majd lehetőséget a bemutatkozásra. A középcsapatoknál azonban még több hely kiadó, amelyek közül az egyik a Ferraritól távozó Carlos Sainzé lesz. Saward egyértelműen azt tartja jobb opciónak, hogy a spanyol pilóta az Audi helyett a Williams-t válassza, hiszen 2025-ben egyértelműen ezzel járna jobban, míg 2026-ban a hírek szerint nagyon ígéretes új Mercedes-motor repítheti az élmezőny közelébe a grove-iakat.

Átigazolási bomba a láthatáron – mindenkit sokkolhat új csapatával a Ferraritól távozó pilóta

Ezzel szemben számtalan gyártó megmutatta már, hogy csak hosszú évek kemény munkája árán lehet az F1-ben sikereket elérni, ha egyáltalán sikerül (miként a Toyotának és legutóbbi etapja során a BMW-nek sem jött össze), úgyhogy az Audira is több éves küzdelem várhat. Sainz ráadásul a hírek szerint 2+2 éves ajánlatot kapott a Williamstől, azaz 2026 után távozhat, ha máshonnan kap ajánlatot.

Saward a Red Bullon belüli helyzetre is kitért, hiszen azzal, hogy az anyaistálló megtartja Pérezt, illetve hosszabbított Cunoda Júkival, eldőlt, hogy az RB-nél két versenyző, Daniel Ricciardo és Liam Lawson maradt egy ülésre. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója már jelezte, hogy amennyiben a tavalyi szezon második felében a kéztörést szenvedett ausztrált remekül helyettesítő Lawsonnak 2025-re nem adnak ülést, az új-zélandi szabadon mehet, ahová akar.

„Egyél sz*rt!” – Ricciardo kőkeményen visszavágott Jacques Villeneuve-nek

„Jelenleg úgy néz ki, hogy Lawson megkaphatja az ülést a nyári szünet után, de ha Ricciardo hirtelen elkezd világbajnok szintű teljesítményt nyújtani, akkor a Red Bull gondban lesz. Amennyiben a Red Bull nem adja az ülést Lawsonnak, szabadon távozhat, ami pedig megkérdőjelezi annak a célját, hogy a csapatok hatalmas összegeket költsenek junior csapatokra” – írta erről Saward, aki szerint tehát az alulteljesítő Ricciardónak már a július végi Belga Nagydíj után kiadhatják az útját.

A maradék helyek kapcsán a szakíró elmondta, Esteban Oconnak sem kecsegtető az Audi, így az Alpine-tól távozó francia a Haasnál köthet ki, míg a francia istállóban egy Jack Doohan–Pierre Gasly/Valtteri Bottas páros a lehetséges forgatókönyv. Utóbbiak közül amelyik nem az Alpine-nál lesz, az az Audi ülését kaphatja meg, azaz vagy mindketten maradnak a helyükön, vagy helyet cserélnek.

Saward szerint Logan Sargeant és Kevin Magnussen F1-ben maradására kicsi az esély, de a kínai Csou Kuan-jünek sem áll jól a szénája még úgy sem, hogy marketing szempontból előnyös a jelenléte az őt foglalkoztató csapatnak.

Minden jel arra mutat, hogy hamarosan pilótacsere jön az F1-ben

Friss