back to top
2024. szeptember 28. 15:00

KezdőlapF1A kigyulladt motorhome után ünnepelhetett a McLaren, Norris pole-t szerzett Barcelonában

A kigyulladt motorhome után ünnepelhetett a McLaren, Norris pole-t szerzett Barcelonában

-

Pár órával korábban még a tűzoltóknak kellett a McLaren segítségére sietniük a barcelonai paddockban, ám Lando Norris az időmérőn feledtette a csapattal a nap kellemetlenségeit, amikor két századdal legyőzte Max Verstappent a Spanyol Nagydíj időmérőjén.

A harmadik szabadedzés utolsó pillanatai két furcsa koccanást hoztak, az egyikben Charles Leclerc Lando Norrisszal, a másikban Lance Stroll Lewis Hamiltonnal ért össze a pályán. A két ügyben még lezajlott a meghallgatás és megszületett a döntés az időmérő előtt, s mindkét esetben a gyorskörön lévő pilótát, Leclerc-t és Strollt találták vétkesnek, ám figyelmeztetéssel megúszták.

A helyi idő szerint 16 órakor startoló kvalifikáció első 18 perce aztán már incidensek nélkül lezajlott a teljes mezőny részvételével. Hamilton jegyezte a leggyorsabb időt 1:12,143-mal, különösebb meglepetés pedig a kiesők között sem történt, hiszen Kevin Magnussen, Cunoda Juki, Daniel Ricciardo, Alexander Albon és Logan Sargeant került az utolsó öt rajthelyre. Az RB számára mindenesetre okozhat némi fejvakarást az idei első kettős Q1-es kiesés, hiszen az egyik legtöbb fejlesztéssel felvértezett autóval érkeztek Barcelonába, amiből viszont egyelőre nem tudták kihozni a legtöbbet.

A Q2-ben Verstappen fél másodperccel tovább javította a hétvégi etalont, 1:11,653-as körét már viszonylag korán feljegyezte, így a hajrában már nem is kellett kihajtania. A két Mercedes a végén feljött két tizeden belülre a 2. és a 3. helyre, de a Ferrari és a McLaren is lőtávolon belül maradt. Idén először került mindkét autójával a Q3-ba a feljavult tempóját már az edzéseken is meg-megvillantó Alpine, kiszorult viszont onnan Fernando Alonso, aki csak a 11. rajthelyet szerezte meg – a spanyol így az utóbbi öt hétvégéből már negyedszer maradt le az időmérő utolsó fordulójáról. Az Alonso mögötti rajthelyekre Valtteri Bottas, Nico Hülkenberg, Stroll és Csou Kuan-jü kerültek.

A Q3-ban öt csapat, a Red Bull, a Mercedes, a McLaren, a Ferrari és az Alpine volt ott mindkét autójával. Az első gyorskörök után 1:11,673-mal Verstappen állította az élre a Red Bullt, de három tizeden belül követte őt sorrendben Norris, Hamilton, Russell, Sainz és Leclerc. A folytatásban jött a várt tűzijáték: először a Ferrarik pár századra megközelítették Verstappent, a holland viszont hamarosan további két tizeddel el tudott lépni, Hamilton és Russell is csak mögé besorolt be. Az utolsóként érkező Norris azonban két századdal felülmúlta még a holland idejét is, 1:11,383-mal megszerezte második rajtelsőségét a 2021-es Orosz Nagydíj után.

A másik McLarennek nem alakult jól a végjáték, Piastri egyetlen körre hajtott ki az időmérő végén, de lecsúszott a pályáról, így a 10. helyen zárt. A csapatnál így is van ok az örömre, különösen azok után, hogy pár órával korábban a motorhome-jukban keletkezett tűz zavarta meg a felkészülésüket.

Leclerc és Sainz az 5. és a 6. helyről rajtolhat, a két Alpine által közrefogott Pérez pedig csak a 8. – ehhez jön hozzá a Kanadai Nagydíjról áthozott öt rajthelyes büntetése, így a mexikóinak ismét a mezőny sűrűjéből kell majd megpróbálnia előrejuttatni a Red Bullt.

Az időmérő végeredménye:

 

Friss