back to top
2024. szeptember 28. 22:49

KezdőlapF1Nem követtek el bűncselekményt a Hamiltont védő „agyatlanok"

Nem követtek el bűncselekményt a Hamiltont védő „agyatlanok”

-

Miután valaki a Mercedes F1-es istállóját Lewis Hamilton folytonos szabotálásával vádolva névtelen emailt küldött szét az F1-es paddockban, a csapat a rendőrséghez fordult. A Toto Wolff csapatfőnök által „agyatlannak” titulált feladó azonban nem követett el bűncselekményt.

A Spanyol Nagydíj előtt nagy felhördülést keltett, hogy az FIA, az F1, illetve a Mercedes vezetői, valamint a sajtó éves F1-es akkreditációval rendelkező képviselői közül sokan névtelen emailt kaptak, amelynek feladója azt ecseteli, hogy a Mercedes szabotálja a jövőre már a Ferrarinál versenyző Lewis Hamiltont. A hétszeres világbajnok – amellett, hogy korábban több olyan kijelentést is tett, ami alapján lehetett erre a következtetésre jutni – már a barcelonai hétvége kezdetén tiszta vizet öntött a pohárba és hangsúlyozta, hogy mindkét fél a lehető legeredményesebben akarja lezárni a közös éveket, majd Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a futam után keményen bírálta azokat, akik ilyen találgatásokra vetemednek.

Wolff kifakadt a Mercedest aláásó üzeneten, a rendőrség bevonását is belengette

„Semennyire sem tisztelem ezeket az összeesküvés-elmélet hívőket, mert nincs agyuk. Olyan autót akarunk, amely versenyeket és bajnokságokat nyer, aki pedig ezt nem érti, másik sportot kellene nézzen. Jó látni, hogy [Hamiltonnak] nagyszerű hétvégéje volt, mert egy ideje már folyton a rosszabbik oldalon állt, és a stratégia nála nem vált be. Ma viszont neki kedvezett, és örülök a dobogójának, mert egy ideje már nem volt ebben része” – idézi a RacingNews365 az osztrák üzletembert.

De nemcsak Wolff, hanem a vele remek kapcsolatot ápoló Frédéric Vasseur is kikelt a vádaskodás ellen, „teljesen irracionálisnak” nevezve azt. „Félretéve, hogy milyen a kapcsolatom Totóval, hogyan gondolhatják, hogy egy olyan vállalat, amelyben 1500 ember dolgozik éjt nappallá téve, pokolian igyekezve fejlesztéseket hozni, direkt elronthatja vagy hátráltathatja az egyik autóját? A paddockban senki nem tudna ilyesmit tenni, mert a világbajnoki címekért harcolunk. Minden egyes hétvégén eggyel több pontot akarunk szerezni, mint a másik. Hogyan képzelhető el, hogy azt mondjuk, »Oké, ez Lewis, többé nem akarunk pontot szerezni vele«?” – hitetlenkedett a Ferrari csapatfőnöke.

Frédéric Vasseur, Ferrari, Monaco
A Ferrari csapatfőnöke szerint egyik csapat sem hátráltatná szándékosan valamelyik pilótáját / Fotó: Florent Gooden / DPPI / Ferrari

Nem követtek el bűncselekményt

A Mercedes még a Spanyol Nagydíj hétvégéjének kezdete előtt feljelentést tett a northamptonshire-i rendőrségen, amely a BBC tájékoztatása szerint az ügy kivizsgálása során arra jutott, hogy nem történt bűncselekmény (persze ettől még a Mercedes jogi útra léphet). „A northamptonshire-i rendőrség június 12-én a Mercedes AMG F1-es csapaton belül keringő email miatt kapott feljelentést, de nem talált bűncselekmény elkövetésére utaló jeleket. Ugyanakkor tanácsot adott a csapat által kapott esetleges további emaileket illetően” – idézi a rendőrség szóvivőjét a BBC.

Toto Wolff Barcelonában elmondta, nem hiszi, hogy Mercedes-alkalmazott küldte az emailt, de a csapat nem tudta lenyomozni annak forrását.

Friss