back to top
2024. szeptember 29. 00:07

KezdőlapF1Briatore visszatérése ismét bebizonyította, hogy mennyire képmutató az F1 és annak vezéralakjai

Briatore visszatérése ismét bebizonyította, hogy mennyire képmutató az F1 és annak vezéralakjai

-

Flavio Briatore visszatérésének kapcsán mind az Alpine csapatfőnöke, mind a többi megszólaló kollégája igyekezett nem tudomást venni az olasz üzletember sötét múltjáról. Ezek a reakciók merőben eltérőek voltak egy közelmúltbeli ügyhöz képest, ami ismét rávilágított arra, hogy az F1-ben csak addig fontosak az értékek, ameddig azok nem ütköznek valamilyen érdekkel.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Flavio Briatore szűk 15 évvel azután, hogy 2009-ben örökre eltiltották a Forma–1-től – amit aztán később mérsékeltek – visszatért a Forma–1-be. A Benetton és a Renault korábbi csapatfőnöke ismét Enstone-ban vállal munkát, ezúttal az Alpine ügyvezető tanácsadójaként. Ennek során többek között a tehetségek felderítése, a versenyzői piac trendjeinek ismerete és felhasználása, valamint a stratégiai kérdésekben történő tanácsadás lesz a feladata.

Teljesen elgurult a gyógyszer? – visszatért az F1 egyik legnagyobb csalásának főszereplője

Hozzá kell tenni, hogy ez a nagy visszatérés valójában csak formális, hiszen Briatore az elmúlt években is rendszeresen megjelent az F1 paddockjában, elsősorban Fernando Alonso menedzsereként. Ezzel együtt súlyos kérdéseket vet fel, hogy hogyan reagáltak bizonyos szereplők, miután az Alpine bejelentette a hírt.

Kétségtelen, hogy Briatore sikeres csapatfőnök volt, hiszen istállóit négy egyéni és három konstruktőri bajnoki címre vezette. Ugyanakkor pályafutásában több sötét folt is van, amelyek közül a legsúlyosabb egyértelműen a 2008-as „Crashgate”. Mint ismert, az az évi Szingapúri Nagydíjon arra kérte akkori pilótáját, Nelson Piquet Jr.-t, hogy szándékosan törje össze az autóját, hogy ennek segítségével helyzetbe tudják hozni csapattársát, Alonsót. Ez meg is történt, a spanyol versenyző pedig megnyerte a futamot.

Ehhez képest a sportág és annak vezéralakjai mintha igyekeztek volna elterelni erről a figyelmet. Persze az még valamilyen szinten érthető, hogy Bruno Famin megvédte a kinevezést, hiszen mi mást is tehetett volna? Az Alpine csapatfőnöke kiemelte Briatore erényeit, és hangsúlyozta, hogy őt egyáltalán nem érdekli a múlt, hanem csakis a jövőre koncentrál, és ebből a szempontból az újdonsült tanácsadó segítséget jelenthet nekik.

A nagyobb problémát az F1, illetve a rivális csapatvezetők reakciója jelentette. A Forma–1 honlapján úgy szerepel a kinevezésről szóló cikk, hogy meg sem említik benne a 2009-ben kirobbant botrányt. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke arról beszélt a pénteki sajtótájékoztatón, hogy baráti viszonyt ápol Briatoréval, míg a Ferrarit irányító Frédéric Vasseur, illetve a Saubert vezető Alessandro Alunni Bravi egyaránt arra tett utalást, hogy a 74 esztendős üzletember érkezése jót tesz a Forma–1-nek.

Mintha nem akarnának tudomást venni a visszatérő Briatore legsötétebb tettéről a csapatvezetők

Molly Hudson, a The Times újságírója hívta fel a figyelmet arra, hogy az érintettek egészen másképpen reagáltak egy közelmúltbeli ügyre. Christian Hornernek, a Red Bull csapatfőnökének a zaklatási ügyéről van szó, amelynek kapcsán egy független, vagy legalábbis annak mondott vizsgálat során felmentették őt, és bár pozíciója egy ideig veszélyben volt, végül maradt a helyén.

Akkoriban lényegében minden más érintett azt követelte, hogy legyen átláthatóság az ügyben, és derüljön ki, hogy pontosan mi történt. Emellett rengetegen elmondták, biztosítani kell, hogy a sportág pozitív értékeket közvetítsen a nézők felé. Lényegében azt akarták sugallni, hogy a morális szempontok mindennél előrébb valók.

Nos, ez az, amit most mintha elfelejtettek volna megtenni, mert fontosabbnak tartották a személyes jó viszony megőrzését. Egyszóval a saját érdekeiket nézték. Persze ez nem új keletű az F1-ben, hiszen jó néhányszor előfordult, hogy a gazdasági érdekek lesöpörték az asztalról az erkölcsi értékeket, gondoljunk csak azokra a futamrendező országokra, ahol az emberi jogokat valósággal sárba tiporják.

Friss