back to top
2024. július 01. 16:43

KezdőlapF1Norris egyszer megelőzte Verstappent, de "amatőr" hibát vétett a sprinten

Norris egyszer megelőzte Verstappent, de „amatőr” hibát vétett a sprinten

-

Az 5. kör hozta el az élen dupla helycserével járó csúcspontot az Osztrák Nagydíj sprintversenyén, ám miután Lando Norris nem tudott élni a lehetőséggel, Max Verstappen bezsebelte a nyolc pontot.

Szombaton délben indult el a felvezető kör a hétvége első rajtjához, Verstappennel az élen, mögötte Norrisszal és Piastrival. A rajtjel azonban elsőre nem érkezett meg – egy újabb felvezetésre elküldték a mezőnyt, aminek oka a hírek szerint az volt, hogy a fotósok veszélyes pozícióban tartózkodtak az 1-es kanyarban.

A sprintverseny körszáma így eggyel csökkent, 23 körösre módosult a táv. A rajtprocedúra másodszorra már gond nélkül lezajlott, Verstappen pedig nem is hagyott magán támadási lehetőséget, simán érkezett meg elsőként az első jobboshoz a két McLaren előtt. Az első kör nem hozott zűrzavart, de Charles Leclerc a 10. helyről felugrott a 7.-re, és hamarosan Carlos Sainz is előretört a Mercedes-szendvicsből a 4. pozícióba.

A három egyenesben is nyitható DRS igencsak hatékonynak bizonyult, a harmadik körre pedig Norris ennek segítségével támadást is indíthatott Verstappen ellen. Néhányszor már mellé ért, de az ötödik körben, a 3-as kanyarban a belső íven sikeresen véghez vitte az előzési manővert. A holland azonban érezte a lehetőséget a visszatámadásra, és a következő kanyarban vissza tudta előzni a McLarent, Norris ráadásul eközben lendületet veszített, és Piastri is elment mellette.

A rövid, de intenzív csúcspont után azonban a verseny lassan visszarázódott az eseménytelen mederbe, Piastri ugyanis már nem tudott közvetlenül Verstappen mögött maradni, kicsúszott a DRS-távolságból, s innen a holland már nehézségek nélkül megszerezhette a sprintverseny győzelmét.

Piastrira az utolsó körökre megérkezett Norris, de visszaelőzni már nem volt képes, így az ausztrál lett a második. Russell viszont a táv közepénél megtette ezt Sainz ellen, így a Mercedesé lett a negyedik hely Sainz, Lewis Hamilton, Leclerc és Sergio Pérez előtt. Sprintverseny révén a 9. helyezett már nem kapott pontot – hiába ért ott célba idei legjobb eredményével Kevin Magnussen.

Norris a verseny utáni interjúban magát ostorozta az újabb elszalasztott győzelem miatt, elmondása szerint úgy hagyta nyitva az ajtót Verstappen számára a 4-es kanyar előtt, „mint egy amatőr”.

A sprintverseny végeredménye:

 

Friss