back to top
2024. július 02. 06:45

KezdőlapF1Idősebb Verstappen ártott a Red Bullnak, ezért akarták bojkottálni őt

Idősebb Verstappen ártott a Red Bullnak, ezért akarták bojkottálni őt

-

Az Osztrák Nagydíj váratlan fordulatot tartogatott a Red Bull egy ideje nyilvános kötélhúzástól mentes belviszályában, Jos Verstappen ugyanis egy meglehetősen jelentéktelen ügy miatt feltépte a begyógyulni látszó sebeket. Hogy miért állt a nyilvánosság elé sérelmével, illetve pontosan mi játszódott le a háttérben, azt az Autosport témába vágó cikkének szemlézésével vizsgáljuk meg.

Az utóbbi időszakban úgy tűnt, hogy legalábbis fegyverszünet van érvényben Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke és Jos Verstappen között, mert bári utóbbi a Monacói Nagydíj után azért kritizálta egy kicsit a Red Bullt, a bahreini kirohanása óta ez volt az egyetlen ilyen alkalom. Ebben az időszakban az is látszott, hogy Horner és Max Verstappen kapcsolata normalizálódott, noha nyíltan soha nem volt ellenséges, miközben Jos Verstappen a bahreini futam óta a legtöbb versenyen nem is volt jelen. Ám Ausztriába elment, és felkavarta az állóvizet azzal, hogy nyilvánosan kritizálta Horner, amiért szerinte a Red Bull csapatfőnöke nem akarta, hogy részt vegyen az Osztrák Nagydíj előtt esedékes F1-es bemutatón.

Hogy Jos Verstappen miért csinált ebből ekkora ügyet, arra egyelőre nincs biztos magyarázat, de elképzelhető, hogy a sértettségen túl más is vezérelte. A csütörtöki sajtónapon ugyanis történt egy igencsak lényeges dolog: Max Verstappen a Red Bull belviszályának felszínre kerülése és apja bahreini kirohanása óta először válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy jövőre is a Red Bull pilótája lesz-e, de most is úgy kellett kihúzni belőle ezt a választ, és többször megpróbálta elkerülni a határozott feleletet.

„Gyerekesen viselkedik, végeztem vele” – Max Verstappen maradása mégsem olyan biztos?

Az Autosport cikkében Ben Hunt azt írta, hogy amikor Max Verstappen a sajtó képviselőivel beszélt a Red Bull vendéglátóegységében, az apja még nem tartózkodott a pályán, mert csak másfél órával később ért oda. Nyilván legkésőbb ekkor szembesült azzal, hogy fia mit mondott, és aligha repesett az örömtől. Ám ekkor még nem tudta azt, hogy a Red Bull miként tervez minél kisebb publicitást adni a részvételének a vasárnap esedékes bemutatón. Lehet, hogy amennyiben Max Verstappenből nem húzzák ki a maradását megerősítő igent, Jos másképp kezelte volna a bemutatós balhét? Nem tudhatjuk, de nem kizárt, hogy igen.

Vacsora közben tudta meg

Hunt Jos Verstappen indítékait nem taglalta, de az Autosport hasábjain részletes információkat osztott meg arról, hogy mi zajlott a színfalak mögött. A Red Bull Racingnél azt mondták neki, hogy először június 15-én, azaz két héttel ezelőtt szereztek tudomást Jos részvételéről a Legendák Parádéján, amikor a Red Bull belső levelezésében az energiaital-gyártó osztrák központja felhívta erre a figyelmüket. Jos neve ott szerepelt a többi, bemutatón résztvevő expilóta között, Sebastian Vettel 2012-es Red Bull RB8-asa mellett.

Max Verstappen, Red Bull RB8
Ezt, a bemutatókra gyakran bevetett autót vezette volna Jos (a képen Max egy 2018-as zandvoorti rendezvényen) / Fotó: Marcel van Hoorn / Red Bull Content Pool

Fontos megjegyezni, hogy ezt a bemutatót nem az F1-es csapat, hanem a Red Bull Fuschl am See-ben levő központja szervezi, azon belül ugyanaz a divízió, amely a Red Bull Ring tulajdonosa. Miután a Red Bull Racing tudomást szerzett Jos Verstappen részvételéről, azt a Red Bull korábbi autókat karbantartó és működtető részlege is megerősítette, amely az RB8-as és az RB1-es Ausztriába szállítására kapott kérést (előbbit így most az F1-ben a Minardival 2005-ben versenyző Patrick Friesacher, utóbbit pedig az eredeti tervekkel megegyezően David Coulthard fogja vezetni.) Ezután Christian Horner kapcsolatba lépett Oliver Mintzlaffal, a Red Bull vállalati projektjeinek és befektetéseinek vezérigazgatójával, akinek az Autosport információi szerint szintén nem volt tudomása Jos részvételéről.

Ben Hunt, a cikk szerzője ugyanakkor fontosnak tartja kiemelni, hogy a Red Bull igazgatótanácsának és Hornernek a részvételével zajló megbeszélésen végül megegyeztek abban, hogy Jos Verstappen autóba ülhet a bemutatón, ezután viszont a versenycsapattól – és nem személyesen Hornertől – az a kérés érkezett, hogy a Red Bull közösségi felületein és belső médiaszolgáltatásain se jelenjenek meg képek és videók arról, ahogy Jos Verstappen az RB8-ast vezeti.

Magyarán: Jos bemutatózhat, de a Red Bull nem tesz közzé erről semmit, így legfeljebb azokhoz juthat el a részvételének ténye, akik a lelátókon ülnek, vagy akikhez a FOM (mivel arra a Red Bullnak nincs ráhatása, hogy a televíziós kamerák kit mutatnak és kit nem) eljuttatja. Az ok: bahreini kirohanásával Max Verstappen apja ártott a Red Bull reputációjának.

Alex Wurz, McLaren M8C, Jos Verstappen, McLaren M8F Campagnie, Red Bull Ring, Legends Parade
Jos Verstappen (3-assal) tavaly részt vett a Red Bull Ringen tartott Legendák Parádéján / Fotó: Gergely Makai Photography

Ben Hunt információi szerint Jos Verstappen csütörtök este, vacsora közben értesült legalább két forrásból arról, hogy az ő részvételét a Red Bull nem fogja reklámozni, de azt nem tudni, hogy azt mondták-e neki, hogy egyáltalán nem lesz róla médiamegjelenés, vagy azt, hogy csak a Red Bull saját csatornáiról tiltják ki.

Ezután döntött úgy, hogy a De Telegraafnak és a holland Formula 1 magazinnak panaszolja el a sérelmét. „Az elmúlt néhány napban számos helyről hallottam, hogy Christian Horner mindent megtett, amit csak tudott, hogy ne vezethessek, vagy ha igen, ne készülhessenek erről felvételek. Úgy vagyok vele, hogy »Mondd az arcomba!«. Nem kell ennek így lennie, és nagyon csalódáskeltőnek találom” – mondta előbbinek.

„Teljességgel végeztem vele (Hornerrel – a szerk.). Olyan ez, mint egy óvoda. Vezethettem volna [Vettel autóját], de inkább lemondtam. Annyira gyerekesnek találom ezt Hornertől. Azt hiszem, ez elárul valamit róla” – nyilatkozta a Formula 1-nek.

Hogy hosszabb távon lesz-e következménye Jos Verstappen nyilvános kirohanásának, azt most még nehéz megmondani, de nem jó hír a Red Bullnak, hogy Max Verstappen nyíltan az apja mellé állt, mondván megérti őt. Az azonban csak ezután fog kiderülni, hogy ez az epizód egy újabb botránycunami kezdetét jelenti-e, vagy elszigetelt eset lesz, és a történtek után ismét visszatér a látszólagos béke a Red Bull Racinghez.

Friss