back to top
2024. július 02. 17:13

KezdőlapF1Verstappenéhez hasonló kiállás is kellhetett Schumachertől, hogy létrejöjjön brutális sikersorozata

Verstappenéhez hasonló kiállás is kellhetett Schumachertől, hogy létrejöjjön brutális sikersorozata

-

28 éve ezen a napon olyasmi történt Michael Schumacherrel, ami előtte és utána sem: nem tudott elrajtolni egy futamon, ráadásul pole pozícióból. Többek között emiatt is került veszélybe Jean Todt csapatfőnök állása az együttműködésük legelején, de mind a német versenyző, mind a Ferrari elnöke kiállt mellette.

1996. június 30-án, vagyis napra pontosan 28 éve ezen a napon Michael Schumacher arra készült, hogy a pole pozícióból rajtolva a zseniális montmelói teljesítménye után másodszor is futamot nyerjen a Ferrari színeiben. Azonban a technika csúnyán közbeszólt, és a motor már a felvezető körön elfüstölt, így a későbbi hétszeres világbajnok el sem tudott indulni. Ilyesmi előtte és utána sem történt meg vele, bár hivatalosan az 1999-es, számára kettős lábtöréssel végződő viadalon sem vett részt, mivel a balesete után az elejéről újraindították a versenyt.

Schumachernek az volt az első éve a Ferrarinál, de már akkor válságba került a csapat, hiszen zsinórban háromszor nullázott műszaki hiba miatt (ebből a magny-cours-i volt a második). Ennek következtében Jean Todt csapatfőnök óriási nyomás alá került, elsősorban a Fiat részéről, de Luca di Montezemolo, a Ferrari elnöke megvédte őt, a német versenyző pedig közölte, hogy amennyiben a francia szakember távozik, úgy ő is veszi a sátorfáját.

Mindez bizonyos szempontból Max Verstappen kiállására hajaz, aki az idei dzsiddai hétvégén lényegében kijelentette, hogy ha Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója elhagyja az istállót, akkor tőle is elköszönhetnek – mint nem sokkal később kiderült, a szerződése lehetőséget adna neki erre. Persze fontos különbség, hogy míg a holland pilóta benne van egy sikersorozatban, addig a Ferrarinál még bőven építkeztek. Hogy mi lett volna, ha Todtot akkor menesztik, azt soha nem tudjuk meg, mindenesetre Schumacher később zsinórban öt vb-címet szerzett Maranellóban, amire senki más nem volt képes az F1 történetében.

Az akkori eseményekről az alábbi cikkünkben olvashatnak bővebben:

27 éve megtörtént Michael Schumacherrel, ami se azelőtt, se azután soha

Friss