back to top
2024. július 04. 22:40

KezdőlapF1Sztármérnök érkezését jelentette be az Aston Martin F1-es csapata

Sztármérnök érkezését jelentette be az Aston Martin F1-es csapata

-

Továbbra sem tett le Adrian Newey megszerzéséről az Aston Martin F1-es csapata, ám most nem a Red Bullt elhagyó tervezőzseni, hanem egy másik rendkívül kompetens mérnök érkezését jelentették be.

Miközben a Forma-1-es közvélemény azt figyeli, az Aston Martin vagy esetleg egy másik csapat jelenti-e be a Red Bulltól hamarosan távozó sztártervező, Adrian Newey megszerzését, a silverstone-i istálló váratlan húzással egy olyan vezető műszaki szakember érkezéséről adott ki közleményt, aki néhány éve nem vállalt már aktív szerepet az F1-ben, de talán ugyanakkora, ha nem nagyobb hatása volt a hibridkorszak kezdete óta a sport erőviszonyainak formálására, mint Newey-nak. 

Andy Cowell két évtizeddel ezelőtt kezdett el dolgozni a Mercedes motorrészlegénél, munkája és érdemei pedig akkortól kaptak a nyilvánosságban is nagyobb visszhangot, amikor a brixworthi gyár vezetőjeként a 2014-es hibridkorszak kezdetén toronymagasan a mezőny fölé növő hajtásláncok épültek az irányítása alatt. A Mercedes példátlan sikersorozatot mutatva egymást követő hét szezonban hódította el egyaránt az egyéni és a konstruktőri címet is a Forma-1-ben. Cowell ennek a duplázásnak az utolsó évében, 2020-ban távozott a Mercedestől, feladatait akkor Hywel Thomas vette át. 

Az azóta eltelt négy évben a most 55 éves Cowell nem töltött be semmilyen tisztséget a Forma-1-ben, most azonban az Aston Martin F1-es csapata leigazolta őt a cégcsoport vezérigazgatójaként, ami a második legrangosabb tisztség az istállón belül, s csak a tulajdonos Lawrence Stroll felé tartozik majd elszámolással. Cowell az ezen pozíciót jelenleg is betöltő Martin Whitmarsh helyét veszi át október 1-jétől. Whitmarsh, aki korábban a McLaren vezetőjeként már dolgozott együtt mostani utódjával, lemond F1-es tisztségeiről, elmondása szerint elvégezte legfontosabb feladatát azzal, hogy irányba állította az Aston Martin projektjét.  

Andy Cowell – Fotó: Aston Martin

“Hosszú évek óta ismerem már Andyt, hiszen még 2004-ben vittem őt a Mercedes HPP-hez, ahol ügyvezető igazgató volt 2013 és 2020 között, hatalmas sikereket elérve a sportban. Felbecsülhetetlen érték lesz az Aston Martin számára, ahol jelentős szerepe lesz a jövőbeli stratégiánk meghatározásában. Andy októberi érkezése és a technológiai kampusz befejezése lehetővé teszi számomra, hogy hátralépjek, és az életem más projektjeivel foglalkozzak, tudva, hogy a csapatstruktúra, a víziók és a létesítmények által lefektettük az alapokat a Forma-1-es sikerekhez” – fogalmazott Whitmarsh. 

Cowell tehát új munkahelyén jóval kiterjedtebb feladatot kap, mint amit a Mercedesnél betöltött – bár munkába állását követő első teljes évében még az Aston is a Brixworthben készült erőforrásokat fogja használni, 2026-tól a Honda érkezésével új fejezet nyílik a csapat történetében. 

“Izgatott vagyok, hogy csatlakozhatok Lawrence projektjéhez, és már várom, hogy együtt dolgozhassak ezzel a tehetséges szakembergárdával – mondta a közleményben Cowell. – Mindig is az F1-es versengés volt a szenvedélyem, és izgalmas időszakban érkezek az Aston Martinhoz a technológiai kampuszunk elkészülte és a 2026-ba való átmenet idején, az új korszakot pedig már teljes gyári csapatként kezdjük majd meg a Honda és az Aramco partnerségével.” 

Az elmúlt hét olasz sajtóértesülése szerint a Ferraritól várhatóan távozó Enrico Cardile lehet az Aston Martin technikai igazgatója.

Fordulat jöhet Newey ügyében – mégis egy általa nem kedvelt vezetővel dolgozhat együtt?

Friss