back to top
2024. július 08. 17:20

KezdőlapF1Norris feljegyezte a leggyorsabb időt, majd valahogy megúszott egy ráfutásos balesetet

Norris feljegyezte a leggyorsabb időt, majd valahogy megúszott egy ráfutásos balesetet

-

Lando Norris zárta az élen a Brit Nagydíj első szabadedzését, de a McLaren így is zűrös pillanatoknak volt részese, hiszen a hazai pilóta kis híján felöklelte a Red Bullba ideiglenesen beült Isack Hadjart, Oscar Piastri pedig egy időre eltorlaszolta a bokszbejáratot. 

Barcelona és Spielberg után szünet nélkül ugrott bele a mezőny sorozatban a harmadik versenyhétvégébe, de az első silverstone-i szabadedzésre négy versenyző még pihenőt kapott, mivel csapataik a tartalékpilótát ültették be tapasztalatszerzés céljából. A csapattól 2025-re frissen versenyzői szerződést kapott Oliver Bearman be is ülhetett a Haasba, a Williams argentin újoncának, Franco Colapintónak, a Red Bull Isack Hadjarnak, az Alpine pedig Mick Doohannek adott lehetőséget az első órára. Előbbi háromnak ráadásul röviddel az F2-es szabadedzés után kellett átöltöznie és egy gyorsabb autóba beleülnie.

Miattuk Kevin Magnussen, Logan Sargeant, Sergio Pérez és Pierre Gasly kezdi a kevesebb gyakorlás miatt némi hátránnyal a versenyhétvégét, ráadásul az edzés 9. percében Cunoda Juki is csatlakozott hozzájuk, miután kicsúszott és elásta RB-jét a Luffield kavicságyában, rövid piros zászlós időszakot előidézve ezzel.

A mezőny látványosan gyorsult egy év alatt, csak pár perc kellett, hogy a legjobb idő túlszárnyalja a tavalyi nyitóedzés első helyéhez elég 1:28,600-at, végül pedig több mint egy másodperccel jobb lett a kora délutáni etalon. A tabella tetején az élcsapatok autói közül több is megfordult a kemény gumikon teljesített körök során, majd amikor az utolsó negyed órára a többségnél előkerültek a lágyak, Norris ugrott az élre. Nagyjából ekkoriban enyhe szitáló esőt is jelentettek a Sky Sports helyszíni kollégái, de ennek nem volt látható hatása a történésekre.

Az edzés utolsó perceiben Oscar Piastrit érte utol a baj, aki hidraulikai problémát jelentett, és bár megpróbált visszatérni a csapatához, a bokszutcába bevezető úton megállt az autója. Bár félrehúzódott a keskeny aszfaltszakaszon, az FIA így is elrendelte a bokszbejárat bezárását, vagyis a pályán tartózkodók közül senki nem hajthatott oda vissza egy pár percig. Végül a McLaren bokszcsapata betolta az autót a garázsba.

A leintés környékén nem sokon múlt, hogy a végül élen záró Norris autóján is keletkezzen némi javítanivaló, ugyanis a pályán előtte haladó Hadjar figyelmetlenül a brit elé kormányozta lassabb tempóban haladó Red Bullját, de Norrisnak egy nagy fékezéssel valahogy sikerült elkerülnie az ütközést és a megpördülést is. A francia újonc egy intéssel azonnal elnézést kért Norristól, amint a McLaren elhaladt mellette.

A második helyen az Aston Martinnal Lance Stroll, a harmadikon pedig Piastri végzett az edzésen. A tesztpilóták közül Bearman lett a legjobb a 14. helyen, 1,1 másodperces hátránnyal.

A Brit Nagydíj hétvégéje közép-európai idő szerint 17 órakor folytatódik a második gyakorlással.

Az első szabadedzés végeredménye:

 

Friss