back to top
2024. július 13. 18:20

KezdőlapF1Végre véget ért Hamilton nyeretlen sorozata, elképesztő futamon győzte le Verstappent és...

Végre véget ért Hamilton nyeretlen sorozata, elképesztő futamon győzte le Verstappent és Norrist

-

Az időjárás bolondját járatta a mezőnnyel, az első hely temérdek alkalommal cserélt kezet, a pole-ból rajtoló George Russell kiesett, Lewis Hamilton pedig kitaktikázta Lando Norrist és maga mögött tartotta Max Verstappent, hogy véget vessen közel három éve tartó nyeretlenségi sorozatának a szenzációs Brit Nagydíjon!

Már a futam előtti órák sem teltek el eső nélkül, ez viszont a startot nem befolyásolta: bár 45-30 perccel a kezdés előtt az autók még intermediate gumikon hajtottak ki a pályára, a rajtra teljesen felszáradt a pálya, a mezőny első kétharmadában pedig a közepes keverékű gumi volt a preferált a választás.

Az 56 év után először három brit versenyző által felvezetett mezőny élén sorrendben Russell, Hamilton és Norris következett, mögöttük Verstappennel. A startnál Russell megtartotta az első helyet, Hamilton a szélárnyékába bújva követte, mögöttük viszont Verstappennek sikerült átugrania Norrist. Őket Piastri és Sainz követte, mögöttük pedig Alonso és Albon ütközése volt a legnagyobb dráma, de mindketten átvészelték.

Az első 15 körben nem változott a sorrend az élen, viszont végig 1-3 másodperc maradt a különbség az első öt helyezett között. Eközben a csapatok folyamatosan tájékoztatták a pilótákat az időjárási fejleményekről: előbb egy kisebb, majd némi szünet után egy nagyobb esőzést vártak, előbbit pedig lehetőség szerint jó lenne még slick gumikkal átvészelni.

Az enyhébb eső a hamarosan meg is érkezett, a tapadás csökkenni kezdett, amire különböző autók különbözőképpen reagáltak, s az élmezőnyben is megkezdődött a mozgolódás. A 15. körben Norris megelőzte Verstappent, visszavéve a 3. helyet, nem sokkal később a romló körülmények miatt a DRS-használat lehetőségét ki is kapcsolták. A 17. körben Piastri is elkapta Verstappent, miközben az élen Hamilton megérkezett Russell nyakára, s a 18. körben át is vette a vezetést! A következő kör kezdetén azonban a két Mercedes tandemben lecsúszott a pályáról az 1-es kanyarban, ami helyzetbe hozta Norrist. A McLaren muzsikált a legjobban ezen körülmények között, ennek a körnek a végét pedig már Norris érte el elsőként, miután könnyedén faképnél hagyta Russellt és Hamiltont is. Piastri lekövette őt, így a Mercedes kettős vezetése pillanatok alatt a McLaren kettős vezetésévé vált.

A köridők 6-7 másodperccel romlottak a slickeken, és több csapatnál is felmerült az interekre való csere. Hamilton visszautasította a Mercedes ezen felvetését, ám a Ferrarinál Leclerc, a Red Bullnál pedig Pérez bevállalta a kerékcserét – ami hibás döntésnek bizonyult, hiszen az enyhébb zápor hamarosan elállt, a két kísérleti nyúlként használt pilóta pedig nagyon gyorsan körhátrányba került.

Norris, Piastri, Hamilton, Russell, Verstappen, Sainz sorrendben normalizálódott a helyzet a néhány száraz körre, ekkor viszont megérkezett a beígért erősebb eső is. Erre Verstappen és Sainz reagált elsőként a mezőny elejéről, a 27. körben, ezzel pedig jól is jártak. A következőben Norris, Hamilton és Russell is érkezett interekért, a második helyről viszont Piastri egy további kört várt, amivel a győzelemért esélyes hatos közül az utolsó pozícióba csúszott.

A köztes esőgumikon kicsit megnyúltak a különbségek a mezőny elején, Norrist Hamilton és Verstappen követte, a következő drámai fordulatot pedig a technika ördöge hozta el a csatában.

A 4. helyen haladó Russell a 34. körben ismét a bokszutcába hajtott, ám nem egy váratlan stratégiai húzás miatt. „Boksz, boksz, parkold be az autót” – szólt a váratlan üzenet a pole-pozícióból rajtoló pilóta fülében, akinek autójában a Mercedes tájékoztatása szerint a vízrendszer hibásodott meg, ami végzetes problémát jelentett az autó hűtése szempontjából. Ezzel eldőlt, hogy nem valósulhat meg a teljes brit dobogó Silverstone-ban – a futam előtt értekeztünk arról, hogy ez milyen statisztikai különlegességeket hordozott volna magában.

Norris vezetett ekkor 3-4 másodperccel Hamilton előtt, de nem tartott sokáig, hogy a brit időjárás újabb fordulatot vegyen: az eső elállt, a nap kisütőtt, a pálya gyorsan száradt, a 38. körben pedig Hamilton és Verstappen újra kerékcserére érkezett, hogy búcsút vegyenek az interektől. Norris egy körrel később reagált, ráadásul alaposan túlcsúszott a kijelölt pozícióján a szerelők előtt, s amikor visszatért a pályára, már csak az elsuhanó Hamiltont láthatta maga előtt – 12 körrel a leintés előtt a verseny korábbi nyolcszoros győztese visszavette a vezetést!

A csata ekkor háromesélyesnek tűnt, egy jelentős taktikai variánssal: míg Hamilton és Norris a lágy, addig mögöttük Verstappen a kemény keveréken haladt az utolsó etapon – Piastri pedig közepeseket kapott, de az ő hátránya már 10 másodperc volt a 4. helyen, Sainz előtt. A 6. pozícióban ekkor Hülkenberg haladt egy újabb remek eredmény felé a Haasszal.

Öt másodperc választotta el az élen álló triót, ráadásul Verstappen látszott közeledni az előtte haladó két britre, négy körrel a vége előtt pedig el is kapta Norrist a második helyért. Ekkor Hamilton három másodperccel vezetett előtte, s első győzelméért hajtott a 2021-es Szaúd-arábiai Nagydíj óta. A holland nem tudott már támadási közelségbe érkezni, a hétszeres világbajnok Silverstone-ban tért vissza a dobogó tetejére, és hatalmas rekordot is állított fel ezzel: ő lett az első versenyző az F1-ben, aki egy pályán kilenc alkalommal is győzni tudott.

Hamilton a csapatrádióban jól hallhatóan elérzékenyült, ez a győzelem több szempontból is jelentős számára: hazai versenyét talán még nem utoljára nyerte meg, de bizonyára most tette ezt utoljára a Mercedes színeiben.

Hülkenberg végül tényleg kihúzta a hatodik helyen Stroll előtt, akit Alonso, Albon és Cunoda követett a pontszerző helyeken.

A Brit Nagydíj végeredménye:

Friss