back to top
2024. szeptember 08. 01:33

KezdőlapF1Jos Verstappen nem adja fel, a Mercedes javulása Wolff karjaiba lökheti Max...

Jos Verstappen nem adja fel, a Mercedes javulása Wolff karjaiba lökheti Max Verstappent?

-

Jos Verstappen sajtóértesülések szerint tovább győzködi a fiát, hogy már jövőre inkább a Mercedes versenyzője legyen, mert velük jobb esélye kínálkozik a csúcson maradni, míg a Mercedes csapatfőnöke azt mondta, a kiadó 2025-ös helyről a döntést az ő részükről nem befolyásolja a legutóbbi győzelem, de bizonyára elsősorban Verstappenre utalva arra célzott, hogy az eddigieken kívül más pilóták érdeklődését is felkeltheti a lehetőség.

Max Verstappen szerződése 2028 végéig érvényes a Red Bull-lal, ennek ellenére idén többször szárnyra kapott és nem csillapodik a pletyka, hogy a holland hamarosan átigazol a Mercedeshez. Az egész Christian Horner ügyével kezdődött, amiben a Red Bull csapatfőnöke és Jos Verstappen ellentétes oldalakra kerültek, és utóbbi azóta ritkán jelent meg a nagydíjakon. Amikor ez megtörtént, abban sem volt sok köszönet, a konfliktus miatt ugyanis Horner Jos Verstappen állítása szerint például megakadályozta, hogy a korábbi F1-es pilóta bemutatóköröket tegyen meg Ausztriában.

Az F1-Insider úgy tudja, Jos tovább üti a vasat, és megpróbálja rábeszélni Maxot, hogy a Red Bullt elhagyva mégis a Mercedeshez szerződjön már 2025-re – amelynél Lewis Hamilton Ferrarihoz távozása miatt még mindig kiadó egy hely, és nem biztos, hogy már jövőre helyet biztosítanak a szupersztárként aposztrofált Andrea Kimi Antonellinek.

Idősebb Verstappen ártott a Red Bullnak, ezért akarták bojkottálni őt

Jos érvei közé elvileg az tartozik, hogy a Mercedes a jelek szerint végre áttörést ért el az autó fejlesztésével és megközelítette a Red Bull szintjét, miközben utóbbi hetek óta egyhelyben toporogni látszik, mert a legutóbbi nagyobb frissítése nem vált be. Emellett a 2026-ban érkező új motorszabályokra való felkészülés terén sokan biztosan inkább a Mercedesre tennék a voksukat, mint a saját erőforrás megépítésével (a Ford támogatásával) először próbálkozó Red Bullra, Jos állítólag erre is gyakran emlékezteti a fiát.

Max Verstappen nemrég nehezen mondta ki határozottan, hogy a Red Bull versenyzője lesz jövőre, amibe egyesek azt magyarázták bele, hogy nem akar állást foglalni az apja és a Horner közötti viszályban. Az mindenesetre valóban nehezen elképzelhető, hogy hirtelen átigazolna olyankor, amikor a csapatok már erőteljesen foglalkoznak a 2025-ös autóval.

Wolff még reménykedik?

A Mercedes két egymást követő futamot is megnyert, amiből az elsőhöz Ausztriában nagyobb adag szerencse kellett Max Verstappen és Lando Norris ütközése miatt, a silverstone-i sikerhez viszont már nagyobb mértékben hozzájárult a frissített autó, és George Russell önerőből megszerezte a pole-t, Lewis Hamilton pedig némi szerencsével (a McLaren és Norris botladozásának köszönhetően) a győzelmet.

A Mercedes még mindig tanakodik, ki legyen Russell csapattársa 2025-ben, a castingban több név kering. Toto Wolff magasztalta az első F2-es győzelme után Andrea Kimi Antonellit, de nem biztos, hogy az olasz tehetség már jövőre az F1-be lép, illetve ha igen, akkor sem feltétlenül egy élcsapatnál fogja tenni ezt, hanem a mezőny hátsóbb részében tölt tanulóév(ek)et. Felmerült Carlos Sainz és Valtteri Bottas érkezése is, de a csapatfőnök azt állítja, hogy a csapat jó lendülete nem hat ki erre a döntésre az ő oldalukon.

Wolff szerint „szánalmas”, amit a Red Bull Jos Verstappennel csinált

„Nem befolyásolja a gondolkodásunkat. Mindig mondtam, hogy gyors autóra van szükségünk, és ha ez megvan, az nekünk is érdekes, meg felkelti sok versenyző érdeklődését – mondta Wolff. – Ugyanakkor nyugodtnak kell maradnunk és továbbra is az autóra kell összpontosítanunk a szezonban, aztán meglátjuk, ugyanazokból a versenyzőkből válogathatunk-e, vagy… de egyetlen futam megnyerése nem forgat fel mindent.”

A merítési kör bővülésénél az osztrák üzletember nyilván nem Logan Sargeant hívását várja, hanem Max Verstappenét. Wolff szövetségesként bizonyára számíthat a háromszoros bajnok apjára, Josra, aki a hírek szerint megint egyre aktívabban sugdossa fia fülébe, hogy igazoljon át a Mercedeshez, mert velük hosszabb távon jobb esélyei kínálkozhatnak a csúcson maradásra.

A Red Bull-féle örökösödési háború – ki lesz az utód, ha tényleg kirúgják Pérezt?

Friss