back to top
2024. szeptember 08. 01:35

KezdőlapF1Ledöbbent az újságíró, amikor az ablakon belesve meglátta, mit csinál Michael Schumacher

Ledöbbent az újságíró, amikor az ablakon belesve meglátta, mit csinál Michael Schumacher

-

Michael Schumacher forradalmasította a fizikai felkészülést a Forma–1-ben, aminek most két neves újságíró teljes podcastadást szentelt. Egyikük pedig megosztott egy elképesztő történetet a hétszeres világbajnokról.

Lassan 20 éve, hogy Michael Schumacher utoljára nyert a Hungaroringen, és annak is 12, hogy utoljára rajthoz állt a Magyar Nagydíjon. A 2013. decemberében súlyos síbalesetet szenvedett, azóta a nyilvánosságtól elzártan élő hétszeres világbajnokról azonban még mindig sokat beszélünk, neve pedig annak kapcsán is rendszeresen felmerül, hogy ő volt az, aki forradalmasította és új szintre emelte a fizikai felkészülést a Forma–1-ben.

Amikor Schumacher versenyzett, kiemelkedett a mezőnyből a fizikai felkészültségével, ami olyan magas volt, hogy egy-egy kimerítő verseny után a német klasszison általában nem látszottak a fáradtság jelei, menet közben pedig Ross Brawn, a Ferrari technikai igazgatójának elmondása szerint olyan volt beszélgetni vele a rádióban, mintha egy szobában ücsörögne F1-es autó vezetése helyett, és éppen semmit nem csinálna komoly fizikai munka helyett.

Az „And Colossally That’s History!” podcast legutóbbi részében Matt Bishop és Richard Williams újságírók annak jártak utána, hogy miként forradalmasította a sportágat Schumacher, eközben pedig eddig nem, vagy kevéssé ismert történeteket osztottak meg a hétszeres világbajnokról. Az F1-ben újságíróként, majd a McLaren és az Aston Martin kommunikációs igazgatójaként is dolgozó Bishop például felidézte, hogy milyen méreteket öltött Schumacher elhivatottsága még akkor is, amikor a Ferrarival sorra nyerte a világbajnoki címeket.

michael schumacher
Schumacher kigurul a fioranói pálya garázsából 2001-ben / Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

„Michael másképp állt hozzá az edzésprogramjához. Amikor még szerkesztőként dolgoztam az F1 Racingnél, elmentünk Fioranóba, a Ferrari házi tesztpályájára, hogy csináljunk egy anyagot arról, hogy Michael tesztel. Emlékeim szerint nagyjából 20, vagy kicsit több mint 20 évvel ezelőtt volt. Jean Todt volt a csapatfőnök, Ross Brawn is ott volt, stb. [Schumacher] nagyjából 200 kört tett meg, vagy valami hasonló. Ne feledjük, Fiorano nem egy hosszú pálya, a Ferrarik pedig nagyon megbízhatók voltak, úgyhogy valószínűleg jól emlékszem a 200 körre. Utána pedig nagyon sokáig tartott a megbeszélés a mérnökökkel.”

„Reggel 7 órára érkeztünk a pályára, este pedig nagyjából fél 11-kor hagytuk el azt. Tudjátok, van az a kis ház, amit Enzo Ferrari építtetett a fioranói pálya mellé. Michael Schumachert ilyenkor abban szállásolták el, és amint elsétáltam mellette, nem tudtam megállni, hogy ne nézzek be az ablakon, mert pislákoló fényt láttam. Lábujjhegyen odaosontam az ablakhoz, majd átlestem a függönyök közötti résen, és azt láttam, hogy megy a TV, Michael pedig azok után, hogy 200 kört vezetett, ott ült a speciálisan súlyozott sisakjában, és folyamatosan jobbról balra billegteti a fejét, miközben a műsorát nézi. Ez éjjel fél 11-kor volt, és amikor eljöttem, még mindig csinálta. Elhivatottság.”

A teljes adás ITT hallgatható meg.

Michael Schumacher, Fiorano, Ferrari, 2002
Enzo Ferrari háza a fioranói pálya mellett, előtte Schumacher az F2002-essel / Fotó: Ferrari

Friss