back to top
2024. szeptember 08. 01:24

KezdőlapF1A Ferrari és Sainz az élen a Magyar Nagydíj nyitányán

A Ferrari és Sainz az élen a Magyar Nagydíj nyitányán

-

A Ferrari volt a leggyorsabb a Magyar Nagydíj első szabadedzésén, de a továbbfejlesztett Red Bull-lal köröző Max Verstappennek is van miért bizakodnia.

Délután fél 2-kor kezdetét vette a 39. Forma–1-es Magyar Nagydíj hétvégéjének érdemi része, hiszen ekkor gördültek ki a pályára először az F1-es mezőny tagjai a Hungaroringen. A sort Fernando Alonso vezette fel, mögötte Sergio Pérez, Carlos Sainz és Logan Sargeant következett, majd szépen sorban jöttek a többiek is, kivéve Oscar Piastrit, aki műszaki probléma miatt 12 perces késlekedéssel kezdhette meg a munkát.

Magnussen apró elfékezéssel indított az Alesi előtt:

A mezőny nagy része a közepes (C2-es, lévén a három leglágyabb gumit hozta a Pirelli a Hungaroringre) keveréken kezdte meg a munkát, egyedül a jelentősen továbbfejlesztett Red Bull-lal köröző Max Verstappennek és csapattársának tették fel a lágy abroncsokat – a sokáig mért kör nélkül álló Sergio Pérez az összehasonlítás miatt a korábbi fejlesztéseket vitte pályára –, míg a két Ferrari és a két Aston Martin a kemény Pirelliket nyüstölte. A holland korán magához is ragadta a kezdeményezést, hogy aztán 10 perc elteltével George Russell taszítsa le őt az élről a közepes keveréken. Verstappen azonban gyorsan válaszolt és 1:19.831-gyel megdöntötte a Mercedes britjének 1:20.083-as idejét.

Féltávhoz közeledve elkezdtek jönni a többiek is lágy gumis körökkel: Albon átvette a vezetést Verstappentől 1:19.794-gyel, a két Haas pedig feliratkozott a 7. és 8. helyre, a jövőre már az istálló állandó pilótájaként versenyző, ezúttal az első szabadedzésen Nico Hülkenberget helyettesítő Oliver Bearman ráadásul csak alig több mint 7 századot kapott Kevin Magnussentől.

Cunoda nem nézte a tükröt, ami miatt kis híján ütközött az őt előzni próbáló Russell-lel:

Az Alesi-kanyar után a padlólemezének néhány darabját a kerékvetőre hajtva elhagyó Albon pünkösdi királysága csak addig tartott, amíg Russell a lágyakon 1:19.137-tel nem adott neki több mint 6 tizedet. Közvetlenül utána Hamilton is érkezett a piros oldalfalú Pirelliken, de 0,150 másodperccel elmaradt a csapattársától és a második helyre sorolt be. A Mercedes kettősét választotta el a Russelltől 0,074 másodperccel elmaradó Lando Norris, akit szorosan követett Piastri és Cunoda.

Meglepetésre a Sauberrel az edzés elején a bal oldalszekrényén levő hűtőbordákból néhányat elhagyó Csou Kuan-jü mindkét McLarent átugorva Russell mögé iratkozott fel, miközben a továbbfejlesztett padlólemezzel készülő Ferrarik is villantak, és Sainz (1:18.713)–Leclerc sorrendben átvették az első két helyet. Nem villant viszont Pérez, aki kapott egy új lágy szettet, de Sainztól közel 1 másodperccel rosszabb idővel csak a 10. helyre ugrott előre. Ezzel szemben Verstappen használt lágyakon 0,276 másodpercre közelítette meg Sainzot és a 2. helyre jött fel, ami már jóval biztatóbban festett, sőt, később még repesztett egy lila első szektort is, de a kör további részében nem tudta tartani ezt a tempót.

A Magyar Nagydíj első szabadedzésének végeredménye:

Friss