back to top
2024. szeptember 08. 01:28

KezdőlapF1Jelentős előny a McLarennél a Hungaroringen, de az időjárás még bekavarhat az...

Jelentős előny a McLarennél a Hungaroringen, de az időjárás még bekavarhat az időmérőn

-

Lando Norris megőrizte a vezetést a McLaren számára a Magyar Nagydíj harmadik szabadedzésén, ahol a wokingi autók tekintélyes fölénnyel végeztek az élen. Lewis Hamilton megpördült, a Ferrarik továbbra sem muzsikiálnak jól.

Az időjárás érezhetően enyhült szombatra a Hungaroringen, a harmadik edzés kezdetekor a levegőben 27, az aszfalton 40 °C hőmérsékletet mértek – a délelőtti előrejelzés ráadásul még arra is adott némi esélyt, hogy enyhe eső éri el a pályát az időmérő környékén.

Az első tíz percben csak a két Red Bull hajtott a pályára, és hamar világossá is vált, hogy Max Verstappen és Sergio Pérez más programot tervezett, mint a többség, hiszen az edzés nagy részében kemény keverékű gumikon köröztek, míg mások azonnal lágyakon kezdtek. A Red Bull mellett az Aston Martin különcködött még, a lágy gumikkal spórolva az ő két autójuk közepes keverékeket próbálgatott sokáig.

A tabella élén Lando Norris viszonylag hamar felülírta a pénteki legjobb köridőt, ami szintén az ő nevéhez fűződött, elsőként állítva meg a stoppert 1:16-os időnél. Az edzés második felébe fordulva aztán George Russell 1:16,5-tel állt az élre, majd Lewis Hamilton 1:16,7-tel sorolt be mögé, ideiglenesen előállítva a Mercedes kettős elsőségét. Ne feledjük, a Hungaroring az egyetlen pálya, amelyen a Mercedes még az elmúlt két, a csapat számára nehéz szezonban is meg tudta szerezni a pole-t.

Negyedórával a leintés előtt a McLarenek érkeztek egy újabb menetre, amivel mintegy fél másodperccel faképnél is hagyták a Mercedeseket: Norris ekkor egészen 1:16,0-ig szorította le az etalont, Oscar Piastri pedig 44 ezreddel maradt csak el tőle. Ekkoriban szabadultak meg végre kemény gumijaiktól a Red Bullok is, Verstappen 1:16,3-mal a harmadik helyre ugrott fel első éles próbálkozásával.

A végső sorrend is ez maradt, Norrist Piastri, Verstappen, Russell, Carlos Sainz és Daniel Ricciardo követi az első hat helyen, a McLaren ráadásul több tizedet adott a legközelebbi üldözőknek is, ami mostanság ritka látvány egy F1-es végeredményben.

Az edzés leglátványosabb kicsúszását Hamilton követte el, amikor megpördült a 9-es kanyar kijáratánál, de vissza tudott térni a pályára a fűről, ezzel viszont az utolsó gyorskörös kísérletét kukába dobhatta.

Ezen kívül az 1-es kanyarban azonban többen is beleszaladtak egy-egy elmért féktávba, ekkor füstfelhő kíséretében tudta csak megállítani autóját Charles Leclerc, Pierre Gasly, Lance Stroll is, majd pedig az edzés utolsó percében Verstappen is.

A harmadik szabadedzés végeredménye:

 

Friss