back to top
2024. szeptember 08. 01:24

KezdőlapF1Stroll beintett Alonsónak – az Aston Martinnál is volt botrány a Magyar Nagydíjon

Stroll beintett Alonsónak – az Aston Martinnál is volt botrány a Magyar Nagydíjon

-

Amit a McLarennél a futamgyőzelem tétjével is képesek voltak levezényelni, az az Aston Martinnál a 10. helyért sem ment – Lance Stroll a megbeszéltek ellenére sem engedte vissza maga elé Fernando Alonsót a Magyar Nagydíj végén.

Bár Lando Norrisnak is meg kellett vívnia magában néhány morális dilemmát a hungaroringi futam végén, amikor a csapat arra kérte, adja át Oscar Piastrinak az első helyet, amit csak a kedvezőbb boksztaktikája által csípett el az utolsó kiállásokig vezető ausztrál elől, a brit végül félre tudta tenni az egóját, és a békesség megőrzése érdekében lemondott a győzelemről.

Nem ugyanilyen helyzet szülte, de az Aston Martinnál Strollt is arra kérték, hogy adja vissza a helyét Alonsónak a verseny végén, és bár a két autó ekkor csupán a 10. és a 11. helyen haladt, vagyis csak az utolsó megszerezhető pont sorsa forgott kockán, a kanadai mégsem tette meg ezt a gesztust.

A helyzet a következőképpen formálódott: a verseny második felében Alonso haladt előrébb a két Aston Martin közül, de hiába üldözte hosszú időn át Cunoda Juki RB-jét, nem jutott előzési lehetőséghez. A csapat ekkor helycserére kérte a spanyolt és a mögötte haladó Strollt, hátha a kanadai nagyobb sikerrel jár, viszont a csapatrádión azt ígérték a kétszeres bajnoknak, hogy ha Stroll sem tudja elcsípni a 9. helyet, a futam végén visszaadja a pozíciót. Ez végül nem történt meg, Stroll futott be az utolsó pontszerzőként, igaz, a leintésig ott loholt Cunoda nyakán, csupán hét tized választotta el őket a célban.

Alonso persze jóval többet látott már annál a karrierjében, mint hogy izgalomba hozza egyetlen pont megléte vagy hiánya, így inkább az Aston továbbra is kilátástalan helyzetén méltatlankodott, megspékelve a csapat által választott stratégia kritikájával – hiszen a két zöld autó volt az egyedüli az első tízből, amelyek a lágy keverékeken rajtoltak, ennek nyomán pedig Alonsót már a 7. körben a bokszba hívták.

Fernando Alonso, Lance Stroll, Aston Martin, Magyar Nagydíj
Itt még Alonso volt előrébb a két Aston közül / Fotó: Aston Martin F1 Team

„Nem volt helyes a stratégiánk, de persze utólag ezt már könnyű mondani. A 7. körben kiálltunk, így már a 8. körben tudtam, hogy nem fogunk pontot szerezni. Szerintem ezzel mindannyian tisztában voltunk a csapatban, szóval nem tudom, akkor miért álltunk ki ilyen korán” – mondta a DAZN-nek.

A futamot Oscar Piastri nyerte a McLarennel, ezzel tovább növelve a szezon változatosságát, amely 13 futam alatt már 7 különböző győztest számlál. Alonsónak erről is van egy csapata számára lesújtó véleménye.

„A nagy baj az, hogy ilyen sok győztes mellett mi még csak közel sem vagyunk ahhoz, hogy felkerüljünk erre a listára” – fogalmazott Alonso, aki úgy tűnik, 2023-ban ismét rosszkor volt a jó helyen, hiszen tavaly egy jóval kevésbé változatos szezonban halmozta a dobogókat, amelyben csak egyetlen futamon lehetett legyőzni a Red Bullt.

Verstappen Hamiltont okolja a Magyar Nagydíjon történt ütközésért, de senki sem kapott büntetést

Friss