back to top
2024. szeptember 08. 01:24

KezdőlapF1Verstappen helyett már Norris a leggyorsabb Spában

Verstappen helyett már Norris a leggyorsabb Spában

-

Azok után, hogy az első szabadedzésen Max Verstappen erődemonstrációt tartott Belgiumban, a második gyakorlásra fordult a kocka, és Lando Norris ragadta magához a vezetést.

Mivel a második szabadedzés előtt 40% volt az eső valószínűsége, változatos futástervekre volt kilátás, hiszen a csapatoknak el kellett döntenie, hogy az időmérő-szimulációkat vagy a megtankolt autós etapokat hozzák előbbre, így biztosítva, hogy legalább az egyiket száraz pályán tudják végrehajtani. Végül azonban csak Lando Norris és Charles Leclerc jelent meg lágy gumin a kezdésnél, de az első helyet egyikük sem tudta megkaparintani, mert Max Verstappen továbbra is szárnyalt, és 1:43.456-os közepes gumis körével már elsőre kevesebb mint 1 tizeddel maradt el attól a lágy gumis időtől, amivel az élen zárta az első tréninget.

Norris 0,115 másodperccel a második, Leclerc pedig 0,582 másodperces lemaradással csak a 6. helyre iratkozott fel, míg a harmadik helyen George Russell (0,282), a negyediken Sainz (0,332), az ötödiken pedig Piastri (0,376) állt. A különbségek azonban hamarosan változtak, a címvédő ugyanis rövid boxutcai kitérő után 1:43.339-re javított, több mint 2 tizedre szakítva le magáról Norrist, aki szintén jött egy újabb kört, és mindössze 2 ezreddel volt lassabb a saját legjobbjánál.

A következő két lágy gumis fecskének Sainz bizonyult, és 1:43.098-al ő már megverte a hollandot, aki így 0,241 másodperces hátránnyal a 2. helyre szorult. Ám közvetlenül ezután jött Piastri, és 1:42.475-tel agyoncsapta a Ferrari spanyoljának idejét, sőt, ez már Verstappen ellen is versenyképes kör volt, lévén a lágy gumit megkapó holland 2 ezreddel elmaradt tőle, azaz nem tudta visszavenni az első helyet. Hajszálnyi különbség, nem úgy, mint Pérez esetében, aki egy teljes másodpercet kapott a McLaren ausztráljától – hamarosan Kevin Magnussen, majd Esteban Ocon is bejött elé –, miközben Russell is megejtette a maga lágy gumis körét, de 8 tizednél ő sem került közelebb. A hamarosan szintén érkező Lewis Hamiltont viszont így is megelőzte, lévén a hétszeres világbajnok csapattársánál is közel 2 tizeddel lassabbnak bizonyult.

Ekkorra az élmezőnyből mindenki letudta már a lágy gumis próbálkozását, Leclerc és Norris azonban vételezett egy második szettet. Mindketten javítottak, de míg a monacói 0,362 másodperccel elmaradt Piastri idejétől, addig Norris 1:42.260-nal 0,215 másodpercet adott a csapattársának.

Mivel innentől a megtankolt autós etapokra koncentráltak a csapatok, a legjobb tízben már nem történt változás, így Norris végzett az élen Piastri és Verstappen előtt, míg mögöttük Leclerc, Sainz, Russell, Ocon, Magnussen, Pérez és Hamilton tette teljessé az első tízet.

A Belga Nagydíj második szabadedzésének végeredménye:

Friss