back to top
2024. szeptember 08. 06:18

KezdőlapF1Egy baleset után megbénult a pálya az esős Spa harmadik szabadedzésén

Egy baleset után megbénult a pálya az esős Spa harmadik szabadedzésén

-

Max Verstappen jegyezte fel a leggyorsabb időt a Belga Nagydíj harmadik szabadedzésén, ami a mostoha időjárás miatt kevés pályaaktivitást hozott. Lance Stroll balesete után teljesen elcsendesedett a pálya.

A száraz péntek után az előrejelzéseknek megfelelően szombatra megérkezett az eső Spa-Francorchamps-ba, s bár vasárnapra ismét száraz idő van kilátásba, a várhatóan a mostanihoz hasonló körülmények között rendezendő időmérő miatt a mezőny többsége mégis azonnal pályára hajtott felmérni a terepet, amint zöldre váltottak a lámpák a bokszutca végén.

Az intermediate gumik bizonyultak a népszerű választásnak, s az első nekifutások során Verstappen neve mellett állt a legjobb köridő 2:01,565-tel. Néhányan, így a Mercedesek, a Haasok és Carlos Sainz vártak a pályára hajtással, az eső viszont fokozatosan erősödött, így a körülmények romlottak – Lewis Hamilton pár perc késéssel már öt másodperccel lassabb kört jegyzett, mint az aktuális etalon.

A körözés csak az első balesetig folytatódhatott: a 12. percben Lance Stroll alatt megúszott az autó a Raidillonban, az Aston Martin a bal oldali korlátnak csúszott és kitörte bal első kerekét. A kanadai nem sérült meg, az autó viszont annál inkább, így piros zászlós leállást rendeltek el az elszállításának idejére.

A zöld jelzés 12:50-re visszatért, ám ekkor már egyetlen versenyző sem találta jó ötletnek, hogy visszahajtson a pályára. A körülmények folyamatos romlása pedig 13:05-kor biztonsági okokból újabb piros zászlót tett szükségessé, ami a továbbiakra ellehetetlenítette a munkát még azok számára is, akiknek esetleg megfordult a fejében, hogy kihajtsanak letesztelni a körülményeket.

Az utolsó három percre azért feloldották a tilalmat, így végül többen megjelenhettek még egy-két utolsó, terepfelmérő körre, egyesek intermediate, mások extrém esőgumin. Sainz először merészkedett ki az edzés során, és tett is egy kiruccanást a kavicságyban.

A kevéssé reprezentatív végeredményben Verstappen 1,4 másodperces előnnyel végzett az első helyen a hungaroringi győztes Oscar Piastri előtt, akit Pierre Gasly, Lando Norris, Esteban Ocon és Charles Leclerc követ.

Az időmérő közép-európai idő szerint 16 órakor kezdődik.

A harmadik szabadedzés végeredménye:

Friss