back to top
2024. szeptember 09. 07:53

KezdőlapF1Hamiltonnál és Alonsónál is fiatalabb csapatfőnöke lesz utóbbi korábbi istállójának

Hamiltonnál és Alonsónál is fiatalabb csapatfőnöke lesz utóbbi korábbi istállójának

-

Megnevezte az augusztus végén az istálló éléről távozó Bruno Famin utódját az Alpine. Az előzetes sejtéseknek megfelelően a brit Oliver Oakes kapta meg a feladatot, aki még gokartozott, amikor Fernando Alonso már F1-es világbajnok lett.

Az 1988-ban született Oakes először maga is versenyzőként szállt be autóversenyzésbe, 2005-ben gokartvilágbajnok lett, majd rövid ideig még a Red Bull juniorprogramjának is tagja volt. 2010-re a GP3-ig jutott a ranglétrán, ezt követően azonban lezárta karrierjének ezen szakaszát, és menedzseri, csapatvezetői feladatokba vágott bele.

Forma-1, Oliver Oakes 2024
Fotó: Site media global de Alpine

2015-ben megalapította a Hitech GP nevű versenyistállót, amely egyebek mellett az F2-ben és az F3-ban is szerepel, rátermettségének visszaigazolásaként pedig az Alpine most őt kérte fel a komoly szervezeti és várhatóan technikai átalakulással is szembenéző F1-es istállójának vezetésére.

Oakes csupán 36 éves, vagyis fiatalabb az F1-es mezőny három tagjánál, Nico Hülkenbergnél, Lewis Hamiltonnál és Fernando Alonsónál is. Ezzel a sport történetének egyik legfiatalabb csapatfőnöke lesz, de nem a legfiatalabb: a hozzá hasonló karrierúton csapatvezetővé vált Christian Horner még csak 31 éves volt, amikor 2005-ben megérkezett az F1-be a Red Bull-lal.

„Rendkívül hálás vagyok Luca de Meónak és Flavio Briatorénak a lehetőségért, hogy visszavezethetem a csapatot a versenyképes formájához. A csapat tehetséges emberekkel és kiváló erőforrásokkal rendelkezik, így biztos vagyok benne, hogy sok mindent elérhetünk már a szezon hátralévő részében, és hosszú távon is. Már várom, hogy munkába álljak a nyári szünet után” – nyilatkozta az Alpine közleményében Oakes, akinek a Renault vezérigazgatója, Luca de Meo lesz a közvetlen felettese.

Oakes csapatával, a Hitech GP-vel tavaly az Andrettihez hasonlóan benyújtotta pályázatát az FIA által megnyitott F1-es nevezésre, és noha egy komoly befektetőre is szert tett, eladva csapata 25%-át Kazahsztán egyik leggazdagabb üzletemberének, Vladimir Kimnek, végül a jelentkezésük már az FIA rostáján is kihullott.

Döbbenetes részleteket árult el a romokban levő F1-es istálló volt alkalmazottja

Friss