back to top
2024. szeptember 09. 07:57

KezdőlapF1Távozik a Red Bulltól a Verstappen első vb-címét érő előzést „előkészítő" szakember

Távozik a Red Bulltól a Verstappen első vb-címét érő előzést „előkészítő” szakember

-

Az Audi F1-es csapatfőnöke Jonathan Wheatley lesz (a cikk borítóképének bal oldalán), aki régóta megbecsült tagja a Red Bullnak.

Az F1-be 2026-ban érkező Audi őt nevezte meg csapatfőnöknek, Wheatley 18 év után hagyja el a Red Bullt. Az 57 éves szakember előzőleg csak egy másik F1-es csapatnál dolgozott: 1991-től 2005-ig a Benetton/Renault-nál volt szerelő, 1998-tól ő volt a főszerelő, azaz a piszkos” munkát végző stáb vezetője.

A Red Bullhoz 2006-ban igazolt át, és a sportigazgató tisztségét kapta meg, elmondása szerint vonzotta a kihívás, hogy részt vegyen az akkor gyerekcipőben járó istálló építésében. Wheatley-nek a Benettonnal és a Renault-val szerzett sikerek után a Red Bullnál is rengeteg örömben volt része, ahol hat konstruktőri és hét egyéni vb-címet élhetett át.

Ezekhez többek között a szerelői gárda kiváló menedzselésével és a szabályok beható tanulmányozásával és ismeretével járult hozzá, előbbinek bizonyítéka a bikások kiemelkedő gyorsasága a bokszutcai műveleteknél. Sokat köszönhet neki Max Verstappen is, mert 2021-ben a szezonzárón sokat győzködte Michael Masi versenyigazgatót, hogy a szabályokat megkerülve idő előtt elengedje a lekörözött autókat, márpedig ez alapvető feltétel volt a futam újraindításához és a holland vb-címet érő előzéséhez Lewis Hamilton ellen.

Az Audi helyzete nem épp rózsás, és a döcögős felkészülés következményeként nemrég lecserélték az F1-es projekt vezetőit is, helyet csinálva a Ferraritól ismerős Mattia Binottónak. Wheatley viszont ismerős kihívással néz szembe, hiszen ismét egy, a mezőny második felében tengődő istálló felvirágoztatását várják tőle.

Elképesztő rekordtól fosztotta meg az F1-et a spái kizárás

Friss