back to top
2024. szeptember 17. 19:48

KezdőlapF1Jobb mint Verstappen? – ezt állítja magáról a NASCAR bajnoka

Jobb mint Verstappen? – ezt állítja magáról a NASCAR bajnoka

-

Kiemelkedően magabiztos hozzáállásra vall, ha valaki kijelenti: ő bizony jobb pilóta, mint Max Verstappen. Az Egyesült Államokban kiemelkedően népszerű, de Európában a háromszoros világbajnokhoz képest szinte ismeretlen bajnokban megvan ez a magabiztosság.

Nyilván szimpátiától is függ, de azért a Forma–1-szurkolók és kedvelők körében alighanem eléggé általános nézet, hogy Max Verstappen jelenleg a világ egyik, ha nem a legjobb autóversenyzője, és akinél nincs az első helyen, valószínűleg az is legfeljebb egy másik F1-es pilótát tesz elé. Ehhez képest az Európában csak az igazán elhivatott rajongók körében ismert NASCAR-bajnok úgy véli, összességében ő jobb autóversenyző, mint a holland.

Kyle Larsonról, a NASCAR Cup Series 2021-es bajnokáról van szó, aki szabadidejében előszeretettel versenyez sprintfutamokon – a Knoxville Nationals bajnoki címét most nyerte meg harmadszor –, az idén pedig az Indy 500-on is részt vett és meggyőzően teljesített. A Hendrick Motorsports pilótája pedig úgy véli, egyedül formaautóban

„Nem igazán. Tudom, hogy a fejemben én vagyok a jobb pilóta, ami a sokszínűséget illeti – nyilatkozta a 32 esztendős versenyző a Flo Racingnek. – Kizárt dolog, hogy Verstappen beülve egy Sprint Carba megnyerné a Knoxville Nationals-t. Kizárt, hogy meg tudná nyerni a Chili Bowl-t, vagy egy Cup-futamot Bristolban. Valószínűleg én sem tudnék Forma–1-es futamot nyerni Monacóban, de az autó miatt szerintem nagyobb esélyem lenne nekem az ő terepén, mint neki az enyémen. Ez tesz magabiztossá azzal kapcsolatban, hogy jobb vagyok nála. Talán nem egy IndyCarban vagy Forma–1-es autóban, de ez csak egy szakág. Szerintem minden másban legyőzném őt, ezt nyugodtan idézhetitek is.”

Kyle Larson
Larsonban is megvan a toppilótákra jellemző magabiztosság / Fotó: Chris Jones | IMS Photo

Larson persze könnyen beszél, hiszen nem nagyon van lehetőség a reális összevetésre. Egyrészt azt kizárhatjuk, hogy ő valaha is Forma–1-es pilóta lesz, másrészt Verstappen sem valószínű, hogy akár az F1-es pályafutása után átnyergel a NASCAR-ba, hiszen többször is elmondta, hogy a GT-versenyzés jobban foglalkoztatja. Opció lenne viszont az, ha az Olimpia proramjába felvennék az autósportot (2028-ra ez biztosan nem fog megtörténni, de a 2032-es ausztráliai játékokra már szó van róla), Larson szerint ez azonban nem fog bekövetkezni.

„Egyszerűen csak nem látom a motorsportot az olimpián, mert az 100%-ban a sportolókról szól – mondta az idei bajnokságot 4 győzelmével vezető NASCAR-pilóta. – Ott 100%-ban azért nyer valaki, mert ő a jobb, míg az autóversenyzésben mindig ott a gép, így nem 100%-ban az emberről szól. Még ha két egyforma autóra azt is mondanánk, hogy egyformák, valójában nem azok. Ezért nem gondolom, hogy az autóversenyzés ott lesz az olimpián. De közben szeretném, ha ott lenne, mert én biztosan részt vennék. Remek lenne ez a lehetőség, és talán akkor megváltozna a véleményem. Jelenleg viszont nem tudom, egyszerűen csak nem gondolom, hogy az autósport olimpiai sportág lehet. De imádnám, ha nyerhetnék aranyat, vagy bármilyen érmet Max Verstappen vagy különböző országokból érkező fickók ellen meg ilyenek. Az igazán klassz lenne.”

Verstappen a legjobb, Hamilton csak a középmezőnyben a nemzetközi szaksajtó szerint

Friss