back to top
2024. szeptember 12. 14:33

KezdőlapF1Leclerc elmondta, miben lett nagyon más a Ferrari Binotto távozása óta

Leclerc elmondta, miben lett nagyon más a Ferrari Binotto távozása óta

-

Frédéric Vasseur tavaly év eleji csapatfőnökké kinevezésekor célként jelölte meg, hogy új munkakultúrát honosítson meg a Ferrarinál. Charles Leclerc most rámutatott ennek egyik jótékony hozadékára.

Vasseur előtt négy éven át az F1-be az Audival visszatérő Mattia Binotto volt a Ferrari csapatfőnöke, akinek irányítása alatt a csapatnak szintén voltak erős évei, ám jellemzően előfordultak különféle stratégiai és műveleti hibák is, amelyek révén gyakran látványosan dobott el értékes pontokat az istálló, Binottót pedig ciklusa végén egyre sűrűbben találták meg olyan kritikák, miszerint nem képes hatékonyan kezelni a szervezeti problémákat.

A tavalyi év elején vette át a karmesteri pálcát Vasseur, aki a csapatszervezet átláthatóbbá tételével kezdte a munkát a Ferrarinál. Ennek sikerét már többen, többféle szempontból is méltatták az elmúlt másfél évben, Leclerc szerint pedig az átláthatóbb működés abban is segített, hogy az idei szezon során hozott fejlesztés hibáit gyorsan diagnosztizálják, ne egymásra mutogatással teljenek a nyári hónapok.

„Három-négy verseny alatt mindenki felismerte, hogy miben lőttünk mellé az autóra hozott frissítésekkel. A múltban ez nem ment ilyen egyszerűen” – idézi az Autosport Leclerc-t, aki legutóbb a spái pole-pozícióval jelezte, hogy a Ferrari máris elkezdett kimászni ebből a kisebb gödörből.

„Az emberek nagyobb felelősséget kaptak és jobb pozíciókba kerültek, hogy 100%-ot tudjanak nyújtani. Emellett élvezik Fred bizalmát, ami nagyon fontos. Fred mindig is nagyon jó volt abban, hogy megfelelő helyzetbe rakja az embereit ahhoz, hogy a legjobbat tudják kihozni magukból. Ebből a szempontból nagy változás állt be nálunk.”

A csapat ugyanakkor Vasseur irányítása alatt sem csupán épül és gyarapszik, hiszen a technikai igazgató Enrico Cardilét magához csábította az Aston Martin. Vasseur első intézkedéssel ekkor magát nevezte ki átmeneti technikai igazgatóként, így gondoskodva arról, hogy ne maradjon üresen a csapat egyik legfontosabb tisztsége, s biztosítva, hogy a műszaki háttér továbbra is szervezett keretek között működjön. Leclerc szerint ez is remek húzás volt a csapatfőnöktől.

„Enrico elhagyta a csapatot, és tudom, hogy Fred nem marad örökké technikai igazgató, de addig is teljes mértékben megbízom abban, hogy kézben tudja tartani a dolgokat. Abban is biztos vagyok, hogy a történtek nem lesznek rossz hatással a csapatra, hiszen csoportban gondolkodunk, nem egyénekben. Persze minél gyorsabban megoldást kell találnunk a helyzetre, de Fred már rajta van az ügyön” – fogalmazott Leclerc.

Mattia Binotto másfél éven át távol volt az F1-es körforgástól, augusztusban azonban megkezdte a munkát a 2026-os beszállásra készülő Audi vezető műveleti és technikai igazgatójaként, ami jelenleg a hierarchia legmagasabb pozíciójának tűnik a formálódó csapat élén.

Leclerc nem panaszkodik, de azért régen sok minden jobb volt

Friss