back to top
2024. szeptember 18. 03:21

KezdőlapF1Hamiltont idiótának nevezték, majd kiesett a Q2-ben, Norris legyőzte Verstappent Zandvoortban

Hamiltont idiótának nevezték, majd kiesett a Q2-ben, Norris legyőzte Verstappent Zandvoortban

-

Lando Norris nagy előnnyel szerezte meg a pole pozíciót a Holland Nagydíj időmérőjén Max Verstappen és Oscar Piastri előtt. Carlos Sainz és Lewis Hamilton már a Q2-ben kiestek, a hétszeres világbajnok ellen ráadásul vizsgálat is indult.

Felhős, de száraz időjárási körülmények kezdődött meg a Holland Nagydíj időmérője Zandvoortban. A legrelevánsabb második szabadedzés alapján előzetesen a Mercedesek és a McLarenek pilótái tűntek a legesélyesebbnek a pole pozícióra. A harmadik gyakorláson ebből a szempontból nem lettünk okosabbak, hiszen az esőben zajlott, ráadásul Logan Sargeant balesete miatt hosszú ideig piros zászló volt érvényben.

Verstappen egy haszontalan edzésben is bajba keverte magát

Nico Hülkenberg és Csou Kuan-jü vezetésével a mezőny tagjai kirajzottak a pályára. Az első mért kört a német versenyző autózta, a Haas pilótája 1:13.062 másodperccel kezdett. Az első próbálkozások után 1:11.375-tel Lewis Hamilton állt az élre, mindössze 2 ezreddel megelőzve Lando Norrist, és további 164-gyel Oscar Piastrit. Max Verstappen azonban valamivel később iratkozott fel az eredményjelzőre: a holland pilóta 18 ezreddel maradt el a hétszeres világbajnoktól. Utóbbi viszont konfliktushelyzetbe keveredett, miután Sergio Pérez utolérte őt. A Red Bull versenyzője idiótának nevezte ellenfelét, aki azonban kijelentette, bőven kitért az útjából. Ennek ellenére a sportfelügyelők vizsgálatot indítottak az ügyben.

Az utolsó próbálkozások előtt a két RB, a két Sauber, valamint az idő nélküli Sargeant állt kiesésre, de Carlos Sainz sem nyugodhatott meg, hiszen 2 perccel a Q1 vége előtt mindössze a tizenötödik pozíciót foglalta el. A Ferrari versenyzője azonban a friss lágyakon annyit javított, hogy ideiglenesen átvette a vezetést. Végül Pérez és George Russell is megelőzte, előbbi 1:11.06-tal zárt az élen. Cunoda Júki szintén megmenekült a kieséstől, ellentétben Daniel Ricciardóval. Az ausztrál versenyző mögött Valtteri Bottas és Csou lett a sorrend, Sargeant autóját pedig nem tudták időben helyrehozni.

A Q2-ben a két Ferrari hagyta el a garázst először: Charles Leclerc 1:11.665-tel kezdett, 17 századdal felülmúlva csapattársát. Később aztán benépesült a pálya, és Piastri 1,160 másodperccel bizonyult gyorsabbnak a monacói versenyzőnél. Norris viszont 9 ezreddel még őt is felülmúlta, míg Russell 56 ezredet kapott honfitársától. Mögöttük Verstappennek és Hamiltonnak már nagyobb volt a lemaradása, míg Leclerc feljött a hatodik helyre.

A hajrá felé közeledve Kevin Magnussen, Pierre Gasly, Cunoda, Hülkenberg és Alexander Albon álltak kieső helyeken. A francia s a thai versenyző azonban eleget tudtak javítani, így meglepetésre Sainz és Hamilton kerültek a tizenegyedik, illetve a tizenkettedik helyre. Mögöttük Cunoda, Hülkenberg és Magnussen lett a sorrend. Az élen nem változott a helyzet, miután az első négyes nem jött ki, bár Verstappent többen is megelőzték.

A Q3 első próbálkozásai után Norris 1:10.074-gyel állt az élre, 119 ezreddel megelőzve Piastrit, míg mögöttük Verstappen, Russell, Leclerc és Gasly volt a sorrend, a többiek pedig még nem mentek ki a pályára. A szakasz közepén csak a két Aston Martin volt a pályán: Fernando Alonso az ötödik, míg Lance Stroll a hetedik pozícióba jött fel.

A hajrában aztán az élmezőny minden tagja javított, de Norris 1:09.673-as köre kiemelkedőnek bizonyult, és 356 ezreddel verte meg a mezőnyt. Verstappennek ugyan megszakadt a hazai pole-sorozata, hiszen az elmúlt három évben egyaránt elsőként kezdhette meg a zandvoorti versenyt, de az első sorral elégedett lehet, míg Piastri a harmadik helyre csúszott. Mögöttük Russell, Pérez, Leclerc, Alonso, Albon, Stroll és Gasly lett a sorrend.

A Holland Nagydíj időmérőjének végeredménye

Friss