back to top
2024. szeptember 19. 03:25

KezdőlapF1Jos Verstappen megint belerúgott Hornerbe, és kvázi lemondott a Red Bullról

Jos Verstappen megint belerúgott Hornerbe, és kvázi lemondott a Red Bullról

-

Bár Max Verstappen Holland Nagydíjon elért második helye gyenge eredménynek semmiképpen sem nevezhető, apja máris eltemette a Red Bull idei és közeljövőbeli esélyeit arra, hogy újra élcsapatként pozícionálja magát.

A legutóbbi három futamot ugyan egyaránt megnyerte Max Verstappen Zandvoortban, ehhez képest valóban visszaesés az, hogy idén csak második lett hazai nagydíján, ráadásul a Lando Norris mögötti 22 másodperces lemaradása sem mutat túl jól, de a McLaren és a Red Bull, illetve a két pilóta közötti teljesítménykülönbség korántsem akkora, hogy a 70 pont előnnyel rendelkező hollandnak igazán aggódnia kelljen a bajnoki címe miatt kilenc futammal a szezon vége előtt – még ha a csapaton belülről már jönnek is ilyen hangok.

Jos Verstappen is az aggodalmaskodók sorát erősíti, ő viszont a Red Bull vezetésére, Christian Hornerre mutogat a szezon félresiklása, a tavasszal még domináns forma elvesztése miatt. Az idősebb Verstappen az év eleje óta ostorozza Hornert, amikor csak alkalma nyílik rá, kezdve a Red Bull szezon elején kirobbant, a csapatfőnök zaklatási ügyével fűszerezett belviszályával. 

Mint azt nemrég Toto Wolff felfedte, Verstappenék a nyár során egyeztetéseket folytattak a Mercedesszel az esetleges csapatváltásról, ám végül úgy döntötte, jövőre még mindenképpen maradnak a Red Bullnál. Jos Verstappen azonban mintha tovább lobbizna a fia jövőbeli csapatváltása mellett, és a hollandiai vereség után temeti a csapat visszazárkózási esélyeit.

„Nagy csalódás ez a 20 másodperc feletti hátrány. Maxnak egy pillanatig sem volt esélye a győzelemre. Persze mit is várhatunk, amikor visszafelé fejlesztik az autót” – idézi a Bild Jos Verstappent, aki ezzel arra utalt, hogy néhány nem működő fejlesztés miatt a szezon elején használt elemek is kerültek vissza a Red Bullra az utóbbi versenyeken.

Az újabb vereség után Verstappen apja beszólt a Red Bullnak

„A csapat többször is rossz utat választott, ez pedig mindent elmond. Inkább tükörbe kellene nézniük, nem pedig cukormázzal leönteniük mindent. Itt az idő – hacsak nincs már késő –, hogy kérdéseket tegyenek fel maguknak. A legjobb szakemberek elhagyják a csapatot (előbb Adrian Newey tervezőzseni, majd Jonathan Wheatley csapatmenedzser is bejelentette a távozását – a szerk.), nagyon nem vagyok elégedett azzal, ami itt történik. Nem lehet többé szemet hunyni afelett, hogy milyen komoly a helyzet. Max nem lesz elégedett egy ilyen autóval. Horner dolga, hogy visszaállítsa a csapatot a helyes irányba.”

Arra a kérdésre, hogy ez szerinte sikerülni fog-e a csapatvezetőnek, Jos Verstappen lemondó választ adott: „Meglepődnék, szóval most inkább azt gondolom, hogy nem. A történtek után az egész csapatszellemnek változnia kell.”

Hogy Jos mennyire a valóságot festette le, és szavaiból mennyi tudható be annak, hogy továbbra is ott próbálja fúrni Hornert, ahol csak tudja, azt mindenki eldöntheti maga, de ha inkább utóbbi vezérelné, az sem lenne meglepő.

„Gyerekesen viselkedik, végeztem vele” – Max Verstappen maradása mégsem olyan biztos?

Friss