back to top
2024. szeptember 19. 03:48

KezdőlapF1Bajban a Red Bull? – a tanácsadójuk már az idei vb-címeket félti

Bajban a Red Bull? – a tanácsadójuk már az idei vb-címeket félti

-

Max Verstappen szerint bonyolult és nehéz feladat vár a Red Bullra, Christian Horner szerint a Red Bull másik ligában versenyzett a Holland Nagydíjon, Helmut Marko pedig jobb munkát vár el a bikásoktól, különben szerinte mindkét bajnokságban bajba kerülhetnek.

Noha a rajtnál magához ragadta a vezetést, Max Verstappen végül több mint 22 másodperccel Lando Norris mögött ért célba a Holland Nagydíjon. A címvédő utólag elmondta, már akkor tudta, hogy nincs esélye, amikor a McLaren faképnél hagyta. „Mindig reménykedsz benne, hogy jobb leszel. Jól rajtoltunk, és mindent megpróbáltunk, amit csak tudtunk, de világos volt, hogy nem vagyunk elég gyorsak. Ezután próbáltam a második helyen behozni az autót és a saját versenyemet futottam” – értékelt közvetlenül azután, hogy kiszállt az autóból, majd a pódiumceremónia után a Sky Sports-nak folytatta.

„Nem lepődtem meg [az eredményen] az alapján, ahogyan érzem magam az autóban. Nem tehettem semmit. Bármivel is próbálkoztam… Már mondtam a verseny alatt, bármit is tettem az autóval, az nem igazán mutatkozott meg. Amikor balra kormányzok, nem érződik úgy, hogy azonnal reagál, vagy nem fordul úgy, ahogyan én akarom. Nagyon bonyolult megérteni, hogy miért van ez, és miként hozzuk helyre” – jelentette ki a háromszoros világbajnok, aki különösen utóbbi mondatával kelthet nyugtalanságot a drukkerei körében, hiszen hiába van még kereken 70 pont az előnyéből, ha a Red Bull zsákutcába navigálja magát, a hátralevő 9 verseny alatt Norris ebből jelentősen faraghat.

Max Verstappen, Red Bull, Holland Nagydíj
Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

„A pozitívum a rajt volt, de már az etap korai részétől kezdve Lando a lehetőségre várt. Nekem elkezdtek kopni a gumijaim és nem tudtam működésre bírni azokat, ő elment mellettem, onnantól kezdve pedig arra figyeltem, hogy a lehető legjobb helyen érjek célba” – összegezte a versenyét Verstappen.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szintén a Sky Sports-nak elismerte, hogy tehetetlenek voltak a McLarennel szemben, miközben azt is tudja, hogy bár még mindig van 30 pont előnyök a konstruktőri tabellán, valamit tenniük kell. „A McLaren ma másik ligában versenyzett. Mi mindent megtettünk, amit tudtunk, Max első hellyé változtatta a második helyet, de a tempójuk másik ligában volt. Elég sok a dolgunk, de megtanultunk néhány értékes leckét ezen a hétvégén. Ideje megemészteni ezt és erősebben visszatérni Monzában. Továbbra is kényelmes előnyben vagyunk a konstruktőri pontversenyben, de jó néhány pontot hoztak rajtunk, úgyhogy reagálnunk kell. Magabiztos vagyok azt illetően, hogy van erőnk ehhez.”

Ami pedig szintén mutatja, hogy a Red Bullnál tisztában vannak a helyzet komolyságával, azok Helmut Marko tanácsadó szavai. „Nézzük csak meg [Norris] leggyorsabb körét – az utolsó körben, DRS nélkül futott 1:13,8-at – érvelt Marko az Autosportnak, rámutatva arra, hogy Norris legjobb köre a futamon közel egy másodperccel jobb volt Verstappenénél, bár tegyük hozzá, a holland már a 30. körben megfutotta a maga etalonját. – Szóval ahogyan Max is mondta a nyári szünet előtt, a csapatnak keményebben kell dolgoznia, javulást kell elérnie, mert ha ez így folytatódik, akkor veszélybe kerül a bajnoki címe.”

Marko a lap kérdésére megerősítette, valójában mindkét titulus sorsát bizonytalannak gondolja.

A McLaren egyelőre a konstruktőri címet célozza

Andrea Stella, a McLaren csapatfőnöke a verseny után szolgált némi magyarázattal arra, hogy honnan eredt Lando Norris hatalmas fölénye a Holland Nagydíjon, és miként tudta a Lewis Hamilton 2012-es Olasz Nagydíjon elért sikere óta első McLaren-pilótaként pole-ból nyerő versenyző ennyire simán megnyerni a futamot. „Azt mondanám, hogy ez váratlan volt. Soha nem gondoltuk volna, hogy Zandvoortban, egy olyan pályán, amelyen a múltban nehézségeink voltak, ilyen erős teljesítményt tudunk nyújtani az időmérőn, majd ezt megerősítjük a versenyen. Nagyon boldog vagyok a csapat és Lando miatt is, aki most bebizonyította, hogy mennyire versenyképes tud lenni. Mi mindig is tisztában voltunk ezzel. Teljesen könnyed volt ezen a hétvégén” – nyilatkozta az F1 TV-nek a szakember.

„Ami Oscar [Piastrit] illeti, kissé sajnálatos, ami vele történt, mert egyértelműen megvolt a teljesítménye a dobogóhoz és ahhoz is, hogy valamiféle nyomás alá helyezze Maxot. De sajnos beragadtunk Leclerc mögé és nem tudtunk előzni. Összességében pozitívan csalódtam.”

Norris, Verstappen, McLaren, Red Bull, Holland Nagydíj
Hatalmas tett lenne már a konstruktőri cím megnyerése is a McLarentől / Fotó: Clive Rose/Getty Images/Red Bull Content Pool

Stellát megkérdezték róla, hogy a McLaren erre a futamra hozott nagy fejlesztési csomagja működött-e a vártnál jobban, mire ő azt mondta, ez is hozzáadhatott az előnyükhöz, de nem gondolja, hogy csak ez magyarázza a 22 másodpercet. „A teljesítményelőnyünk nagyobb volt, mint amennyit a fejlesztések köridőben hoztak. Úgy tűnik, hogy ez a pálya nagyon feküdt az autónknak, miközben a fejlesztések talán hozzáadtak némileg, de nem mondanám, hogy feltétlenül annak köszönhető a teljes előnyünk. Ugyanakkor az, hogy a fejlesztések a vártak szerint működtek, lehetőséget ad, hogy ismét köszönetet mondjak a minőségért és a kemény munkáért a teljes McLaren csapatnak. Az elkövetkező versenyekre pedig jönnek még dolgok, amik izgalmassá teszik a szezon utolsó részét.”

A wokingiak 30 pontra faragták a lemaradásukat a Red Bull mögött a konstruktőri pontversenyben, aminek első helye abszolút elérhetőnek tűnik a számukra ilyen teljesítménnyel. „Mondjuk úgy, hogy továbbra is hiszünk benne. Ezelőtt a verseny előtt is hittünk, most pedig még jobban. Eközben arról beszélünk, hogy a Red Bull-lal versenyzünk, amely domináns csapat, jól tudják, hogy mit csinálnak, szóval nem lesz könnyű, de egyértelműen teljes mértékben elszántak vagyunk, hogy megpróbáljuk. Csodálatos lenne megnyerni, el sem tudom mondani, hogy mennyire” – mondta a csapatfőnök.

Friss