back to top
2024. szeptember 20. 03:36

KezdőlapF1Kimi Räikkönennek is segített a coach, akit a Red Bull Pérez feljavításával...

Kimi Räikkönennek is segített a coach, akit a Red Bull Pérez feljavításával bízott meg

-

Kimi Räikkönen is ügyfele volt annak a driver coach-nak, akihez a Red Bull elküldte Pérezt. A bikás istálló továbbra is foggal-körömmel ragaszkodik a mexikói pilótához.

A Red Bull némi meglepetésre bizalmat szavazott Sergio Péreznek az idei szezon folytatására a Forma–1-es nyári szünet elején, noha nagyon sokan arra számítottak, hogy meneszteni fogja a hónapok óta alulteljesítő pilótát. A bikás istálló azonban ehelyett minden segítséget igyekszik megadni a mexikói versenyzőnek ahhoz, hogy visszataláljon az idény eleji formájához.

„Tudjuk, hogy mire képes Checo. Tudjuk, hogy az év elején négy dobogós helyezést ért el öt verseny alatt. És ha vissza tudjuk őt… Szerintem csak elveszett a magabiztossága, és spirálba került – nyilatkozta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Sky Sports-nak a Holland Nagydíj alatt. – Úgy véljük, a két legjobb pilóta ül az autónkban, miközben minden versenyzőnkről rendelkezünk adatokkal. Birtokában vagyunk ennek az információnak, és ha úgy gondolnánk, hogy lenne nála jobb, már változtattunk volna. Úgy véljük, amink van, azzal képesek vagyunk megvédeni a bajnoki címeket. Tavaly az első és a második helyen végeztünk, azelőtt az első és harmadik helyen, és nyilván 2021-ben is világbajnokok lettünk.”

Hamarosan kirúgnak egy pilótát a Red Bulltól, de kérdés, hogy melyiket

„A nyári szünet alatt remélhetőleg ki tudta szellőztetni a fejét, és tudjuk, hogy jönnek olyan pályák, amelyeken már nyert. Ott van Azerbajdzsán, ahol tavaly egy hétvégén belül megnyerte a sprintet és a nagydíjat is. Aztán fantasztikus versenyt nyert meg Szingapúrban Charles Leclerc ellen változó körülmények között és Monzában is nagyon gyors volt. Zandvoort nem a legjobb pályája, a következő miniszünetet megelőző négy helyszín közül ez jelenti számára a legnagyobb kihívást” – mondta a csapatfőnök, majd ismét hozzátette, hogy tudják, Pérez mire képes, „csak vissza kell kerülnie oda, mi pedig a tőlünk telhető legtöbbet tesszük, hogy olyan autót adjunk neki, amely megadja neki az ehhez kellő magabiztosságot.”

A Red Bull emellett pedig mást is tesz, és mint arra Andrew Benson F1-es újságíró a BBC Chequered Flag podcastjában még a Holland Nagydíj időmérője után felhívta a figyelmet, csapata driver coach-hoz, azaz versenyzőtrénerhez küldte Pérezt. „Ez csak azt mutatja, hogy a Red Bull mennyi erőfeszítést tesz azért, hogy megpróbálja visszahozni azt, amiről azt gondolják, hogy képes rá, mert a héten kapott egy kis driver coachingot Silverstone-ban. A Red Bull által felbérelt fickót Rob Wilsonnak hívják. Ő egy nagyon jól ismert driver coach, és nem annyira szokatlan egy Forma–1-es pilótánál, hogy Rob Wilsonhoz forduljon, különösen, ha küszködik. Kimi Räikkönen az egyik példa arra, hogy kik dolgoztak vele – ecsetelte Benson. – A közös munka arról szól, hogy visszatér a versenyzőkkel az alapokhoz, az érzethez, a kormányzáshoz, és az ilyen dolgokhoz. Nevetségesen hangzik, hogy ezt egy utcai autóban teszik, de ez a helyzet.”

Kimi Räikkönen
A Jégember sem volt rest külső segítséget igénybe venni / Fotó: Antonin Vincent/DPPI

Wilson beül az adott F1-es pilóta mellé és átbeszélik a különböző dolgokat, például, hogy miként használhatja a leghatékonyabban a kormányt, a gázt és a fékeket, ami meglepően hatékonynak szokott bizonyulni annak ellenére, hogy nyilván nem F1-es autót vezetnek. Péreznél Zandvoortban rá is kérdeztek a tréningre, amiről értelemszerűen nem akart hosszasan értekezni, de annyit elmondott, hogy „Csak arra szolgált, hogy felvegyem a ritmust. Mindig jó felfrissíteni az elmét, és megérteni az olyan dolgokat, amikkel küszködök.”

Friss