back to top
2024. szeptember 16. 20:49

KezdőlapF1Újabb autó tört Monzában, az élen három ezred választja el Hamiltont és...

Újabb autó tört Monzában, az élen három ezred választja el Hamiltont és Norrist

-

Lewis Hamilton három ezredmásodperc előnnyel zárta az élen az Olasz Nagydíj második pénteki gyakorlását Lando Norris McLarenje előtt, a napot még az első helyen nyitó Max Verstappen viszont ezúttal csak 14. lett.

A második edzésen megkezdhette a hétvégi munkát George Russell is, ám annál is nagyobb hátrányból startolt, mint hogy csak ki kellett hagynia az első gyakorlást, hiszen ott összetörte az autóját Andrea Kimi Antonelli, aminek javítása hosszú időt vett igénybe, így csak húsz perccel a második egyórás edzés kezdete után hajthatott először a pályára a brit – majd pedig első észrevétele az volt a rádióban, hogy valami mozog a pilótafülkéjében.

A másik versenyző, aki késlekedve kezdett, Sergio Pérez volt, nála elővigyázatosságból váltót cserélt a Red Bull az ebédszünet alatt.

Ezt az edzést sem úszta meg azonban a mezőny piros zászlós leállás nélkül: félidő környékén Kevin Magnussen vesztette el az irányítást az autója felett, és a Haas a Lesmo 2-ben kipördült, majd csak a gumifal állította meg. A dán épségben kiszállt, de számára ezzel véget ért a pénteki körözés.

A helyreállítás viszonylag gyorsan megtörtént, és újra zöld jelzést kapott a mezőny, a hátralévő időre pedig az ilyenkor megszokottak szerint már mindenki a hosszú etapok gyakorlására váltott, vagyis újabb gyorskörök már nem érkeztek.

Nem sokkal a baleset előtt születtek meg az élmezőny első gyorskörei lágy gumikon, és ekkor Hamilton kaparintotta meg az első helyet 1:20,738-as idővel, mindössze három ezredmásodperccel megelőzve Lando Norrist, akit Carlos Sainz, Oscar Piastri, Charles Leclerc és Nico Hülkenberg követett. A végén már csak az eltérő programot futó Russell javított és jött fel a hatodik helyre, más viszont már nem változott az élmezőnyben.

A Red Bullok csak a 14. és a 15. helyen zárták a napot – az első gyakorláson még leggyorsabb Verstappen hibázott lágy gumis gyorskörén.

A második szabadedzés végeredménye:

 

Friss