back to top
2024. szeptember 16. 20:59

KezdőlapF1A Mercedes bejelentette, ki lesz Hamilton utódja 2025-től

A Mercedes bejelentette, ki lesz Hamilton utódja 2025-től

-

A Mercedes az Olasz Nagydíj pénteki napjának délelőttjén megtette azt a bejelentést, amire egy ideje már mindenki számított, és közölte, hogy jövőre 18 esztendős tehetsége, a monzai első szabadedzésen autót törő Andrea Kimi Antonelli ülhet a Ferrarihoz távozó Lewis Hamilton helyére.

Nem történt meglepetés, és miként arra már egy ideje számítani lehetett, a Mercedesnél Andrea Kimi Antonelli váltja jövőre Lewis Hamiltont. A 18 esztendős olasz a minap az Olasz Nagydíjon mutatkozott be F1-es versenyhétvégén, de összetörte az autóját az első szabadedzésen, ami ugyanakkor értelemszerűen nem tántorította el a Mercedest attól, hogy beültesse őt a hétszeres világbajnok helyére 2025-től.

„A 2025-ös pilótafelállásunk ötvözi a tapasztalatot, tehetséget, fiatalságot és nyers sebességet. Izgatottak vagyunk, hogy mit adhat George és Kimi a csapatnak mind külön-külön, mind pedig partnerekként. A felállásunk tökéletes ahhoz, hogy megnyissuk az új fejezetet a történetünkben, miközben alátámasztása a junior programunk erősségének és a saját nevelésű tehetségekbe fektetett hitünknek” – olvashatók Toto Wolff csapatfőnök szavai a Mercedes közleményében.

Fotó: LAT Images/Mercedes-AMG F1

Antonelli 2019 óta a Mercedes juniorja. A gokartban mindent megnyert, amit lehetett, majd autóversenyzői karrierjét 2022-ben az olasz és a német Forma–4 bajnoki címével kezdte, tavaly pedig a Formula Regional European Championship (FRECA) elsősége következett. Az idén az F2-ben nem indult jól az éve, de Silverstone-ban a sprintfutamon megszerezte az első győzelmét, majd a Hungaroringen már a főversenyt is megnyerte. Jelenleg a hetedik helyen áll a pontversenyben.

„Csodálatos érzés, hogy bejelentettek a Mercedes gyári pilótájának George mellé 2025-re. Az F1 kisfiú korom óta az álmom. Szeretném megköszönni a csapat támogatását, amit a karrierem során nyújtottak eddig nekem és a belém vetett hitüket. Még mindig sokat tanulok, de készen állok a lehetőségre. Arra fogok koncentrálni, hogy egyre jobbá váljak, és a lehető legjobb eredményeket szállítsam a csapatnak. Amiatt is nagyon izgatott vagyok, hogy George csapattársa lehetek. Akárcsak én, ő is végigjárta a csapat junior programját, és olyasvalaki, akit nagyon tisztelek. Szupergyors, többszörös futamgyőztes, és már eddig is segített fejlődnöm versenyzőként. Várom, hogy tanulhassak tőle és együtt dolgozhassak vele a pályán elért eredményekért” – tekintett előre Antonelli.

„Nagyon izgatott vagyok, hogy Kimi csapattársa lehetek 2025-től – mondta a Mercedesnél ezzel rangidőssé váló George Russell. – Félelmetes az eredménysora a junior kategóriákban, az előléptetése pedig igazán megérdemelt. Fantasztikus fiatal tehetség és a junior programunk másik növendéke. Már várom, hogy a tapasztalataimmal irányt mutassak neki. Tudom, mennyi támogatást nyújtott nekem Lewis a junior éveim során és azóta is, hogy csapattársak lettünk. Annyira sokat tanultam tőle, így remélem, hasonló szerepet tölthetek be Kimi esetében.”

„Csapatként pozitív lendületet veszünk a következő évre, a pályán folytatjuk a fejlődést és keményen dolgozunk, hogy a kirakós minden darabját a helyére tegyük azért, hogy a világbajnoki címekért küzdhessünk. Nagyon izgalmas utazáson vagyunk, és magabiztos vagyok azt illetően, hogy Kimi és én előrevihetjük a csapatot és beválthatjuk a hozzánk fűzött reményeket.”

Friss