back to top
2024. szeptember 16. 21:00

KezdőlapF1A Mercedes Hamilton vezérletével mindent vitt a monzai időmérő előtt

A Mercedes Hamilton vezérletével mindent vitt a monzai időmérő előtt

-

Kettős Mercedes elsőséget hozott az Olasz Nagydíj utolsó szabadedzése, de nagyon szoros az eleje. A Red Bull eközben csak szenvedett.

Maradt a meleg Monzában szombatra is, ahol több mint 30 fokos levegő és 44 fokos aszfalt várt a mezőnyre az Olasz Nagydíj utolsó szabadedzésén. Az álmoskásan induló 60 perces tréningen mindenki letesztelhette a péntekről szombatra elvégzett változtatásokat, a Red Bullokon pedig első pillantásra is látszott, hogy péntekhez képest vékonyabb szárnyakkal léptek pályára, a tempójuk pedig szokás szerint felemás volt abból a szempontból, hogy Max Verstappen jóval gyorsabbnak bizonyult Sergio Péreznél.

A bikás autókkal ellentétben lágy gumikon kezdő Ferrarival és a két McLarenekkel azonban a holland sem tudta tartani a lépést, miként a Red Bullhoz hasonlóan közepes gumikat koptató Mercedesek késői első etapos körét sem tudta túlszárnyalni.

Bő 20 perc elteltével így a sorrend Russell (1:20.7), Sainz (1:20.7), Hamilton (1:20.7), Norris (1:20.7), Piastri (1:20.8), Verstappen (1:20.9), Leclerc (1:21.1), Hülkenberg (1:21.5), Pérez (1:21.6), Ricciardo (1:21.6) volt a sorrend az első tízben.

22 és fél perccel az edzés kezdete után aztán jött Leclerc és használt lágyakon javítva 1:20.614-gyel átvette az első helyet, de az első ötöt még ezek után is kevesebb mint 2 tizedmásodperc választotta el.

Még mielőtt mindenki feltett volna egy új lágy szettet és nekivágott volna az időmérő-szimulációs körének, Alex Albon ugrott fel az élre használt lágyakon, és adott 18 ezredet Leclerc-nek a Williams számára továbbra is kedvező pályán, hogy aztán 23 perccel a vége előtt Sainz vegye át a vezetést használt lágyakon (1:20.463), majd Leclerc soroljon be mögé rögtön a második helyre (1:20.565). Ezzel ráadásul nem volt vége a Ferrari-shownak, a két vörös autó ugyanis tovább nyúzta az edzés eleje óta használt piros oldalfalú Pirelliket, aminek eredményeként Leclerc 1:20.226-ra javítva átvette a vezetést, miközben Sainz minimálisat előrelépve, 0,237 másodperccel követte.

Az élmezőnyből elsőként Norris kapott friss lágy gumikat, amelyeken rögtön az első körében odapakolt egy 1:20.262-es időt, de ez csak a 2. helyre volt elég, hiszen Leclerc-től 0,036 másodperccel elmaradt. Akárcsak Piastri, akinek sikerült besorolnia ebbe a kis résbe a második helyre és 1 századdal megelőznie a csapattársát, miközben Leclerc-től 0,026 másodpercet kapott.

Piastrinak ráadásul volt egy kis csörtéje is a monacóival, aki feltartotta őt az első sikánban, majd később az ausztrál szorította le a fűre Leclerc-t a második Lesmo után, amikor a rossz tükröt figyelve próbált lehúzódni az ideális ív mellé.

Piastri és Leclerc majdnem ütközése:

10 perccel a leintés előtt a két Mercedesnek sikerült, ami a McLareneknek nem: előbb Russell (1:20.210), majd Hamilton (1:20.117) ugrott fel az első helyre új lágy gumikon, miközben Verstappen 0,251 másodperces hátránnyal csak a 6. helyet foglalta el, nem véletlen rázta a fejét a célvonalon átsuhanva, majd a rádióban közölte, hogy a lassú és középgyors kanyarokban nem fordul az autója. Nem csak Verstappen panaszkodott ugyanakkor, hanem a második helyen álló Russell is, aki úgy érezte, az autója egyensúlya messze van az ideálistól.

A McLarenek második nekifutásra nem tudtak javítani, miként az új lágy gumis körüket a végére hagyó Ferrarik sem, így maradt a Hamilton, Russell, Leclerc sorrend az első háromban. Verstappen a végén még elment egy gyorskörre használt lágyakon, de csak fél tizedre megközelíteni tudta a legjobb körét, miközben továbbra is bőszen gesztikulálva elégedetlenkedett az autója vezethetőségén a pilótafülkében. Nála is nagyobb szenvedést mutatott be Sergio Pérez, aki nem tudott jó kört összerakni lágy gumin, és csupán a 18. helyen zárt.

Az Olasz Nagydíj 3. szabadedzésének végeredménye:

Friss