back to top
2024. szeptember 16. 21:00

KezdőlapF1Lewis Hamilton keményen ostorozza magát: „Egyszerűen nem vagyok túl jó"

Lewis Hamilton keményen ostorozza magát: „Egyszerűen nem vagyok túl jó”

-

Lewis Hamilton tőle is szokatlan keménységgel kritizálta saját magát azok után, hogy a 6. helyet szerezte meg az Olasz Nagydíj időmérő edzésén. A hétszeres világbajnok szerint „röhejes” és „elfogadhatatlan” teljesítményt nyújtott, és egyszerűen nem elég jó az időmérőkön.

George Russell a 3., Lewis Hamilton viszont a második és a harmadik szabadedzésen szerzett első helye után csak a 6. pozícióban zárta az Olasz Nagydíj időmérő edzését. Noha Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke úgy nyilatkozott, hogy „elégedettnek kell lennünk, mert Zandvoort után nehéz volt összeadni, mennyi kettő meg kettő”, most viszont nagyon közel kerültek a McLarenekhez, „jelenleg pedig ők a mérce”, Lewis Hamilton értelemszerűen nem osztotta főnöke optimista hangulatát.

Lewis Hamilton, Mercedes
Fotó: Wolfgang Wilhelm / Mercedes

„Dühös vagyok, nagyon dühös. A pole-ban lehettem volna, de legalább az első sorban, csak nem végeztem el a munkát. Másfél tizedet veszítettem az első kanyarban, majd egy tizedet az utolsóban. Senkit nem hibáztathatok, csak magamat. Már egy ideje az időmérő a gyengeségem, és nem jövök rá, hogy miért, de továbbra is próbálkozom” – mondta a csalódott hétszeres világbajnok, majd tett egy megjegyzést, amin alighanem sokan meglepődtek.

„A következő néhány órában ostorozni fogom magam, de tovább kell lépnem. Jó autónk van a versenyre, a csapat csodálatos munkát végzett. Az autó jobbnak érződött, a csapat pedig jobbat érdemel ennél. Talán majd Kimivel megkapják” – utalt arra, hogy jövőre Andrea Kimi Antonelli veszi át az ülését.

A 105-szörös futamgyőztes ugyanakkor nemcsak a Sky-nak, hanem az F1 TV-nek, majd az írott sajtó képviselőinek sem volt kíméletesebb magával. Előbbi riporterének például így felelt, amikor arról kérdezte, miért nem sikerült jól az időmérője. „Mert nem vagyok túl jó, ennyire egyszerű – mondta Hamilton, majd kivárt, és hozzátette: „Nem vagyok nagyon jó az időmérőkön.”

A riporter erre azzal reagált, hogy nem lehet, hogy Hamilton egyszer csak rosszá vált, mire a hétszeres világbajnok közölte, hogy de lehet. „Pedig egyértelműen de, és nem tudok összerakni egy kört, ami hihetetlenül frusztráló, de továbbra is dolgozom rajta. Ez minden, amit tehetek.”

Lewis Hamilton, Mercedes, Olasz Nagydíj
Fotó: Stephen Reuss / Mercedes

A pole pozíciót legutóbb a 2023-as Magyar Nagydíjon elérő, az idén Russell-lel szemben az időmérőkön eddig 12-4 arányban alulmaradó hétszeres világbajnok ezután az írott sajtónak ostorozta tovább magát. „Egyszerűen csak nem hoztam ki az autóból a maximumot. Az első és második kanyarban másfél tizedet veszítettem a Q2-es körömhöz képest, majd egy újabb tizedet buktam a 11-esben a kanyarcsúcsponti tempó miatt, úgyhogy ez abszolút röhejes teljesítmény volt a részemről. Teljességgel elfogadhatatlan, és az egészről én tehetek, senki más. Senki más” – mondta, majd hozzátette, amúgy nem számított többre a helyezés terén, de magától jobb teljesítményt várt.

Ezután arról is beszélt, hogy minden versenyhétvégéje érzelmes azért, mert minden helyszínen utoljára szerepel Mercedes-pilótaként, az utolsó futam pedig bizonyára nehéz lesz. A célja pedig továbbra is az, hogy a lehető legjobb eredményekkel búcsúzzon attól a csapattól, amelynek 2013 óta tagja, és amellyel hat világbajnoki címet nyert. „Jelenleg arra koncentrálok, hogy a lehető legjobb munkát végezzem a csapatnak, és mint mondtam, a legjobb helyen fejezzem be. Ehhez valahogy meg kell találnom az időmérős formámat. A versenytempóm remek, csak rá kell jönnöm, hogyan térjek vissza a régi önmagamhoz.”

Remek versenytempóját igyekszik majd kamatoztatni a mai Olasz Nagydíjon is. Noha a győzelem szerinte elérhetetlen távolságba került a 6. rajtkockával, a Ferrarik megelőzését és a dobogóért csatázást nem tartja kizártnak.

Friss