back to top
2024. szeptember 17. 16:13

KezdőlapF1Hivatalos: Megtörtént a bombaátigazolás az F1-ben

Hivatalos: Megtörtént a bombaátigazolás az F1-ben

-

Véget értek a találgatások Adrian Newey, a Red Bullt elhagyó F1-es sztártervező jövője kapcsán, új csapata ugyanis bejelentette a 65 esztendős szakember érkezését.

Miként arra már egy ideje számítani lehetett, az eddig az F1-ben három csapattal összesen 25 világbajnoki címet nyerő Adrian Newey az Aston Martinnál folytatja a pályafutását, azaz a legsikeresebb pilóta (Lewis Hamilton) után a legsikeresebb tervező is ugyanabban az évben vált csapatot. A hivatalos bejelentést Newey érkezéséről a mai napon tette meg Lawrence Stroll, a silverstone-i istállót tulajdonló konzorcium vezetője, és azt is közölte, hogy a Red Bullt 18 közös év után elhagyó mérnök résztulajdonossá válik, illetve
műszaki ügyvezető partner lesz.

Newey szerződésének hosszát nem hozták nyilvánosságra, csupán annyit közöltek, hogy hosszú távra kötelezte el magát az Aston Martin mellett, amelynél 2025. március 1-jén áll majd munkába.

„Ez hatalmas hír. Adrian a világon a legjobb abban, amit csinál, a szakmája csúcsán van, én pedig elképesztően büszke vagyok arra, hogy csatlakozik az Aston Martin Aramco Formula One Teamhez. Ez a legnagyobb sztori, mióta az Aston Martin név visszatért a sportba, és újabb demonstrációja azon ambíciónknak, hogy olyan F1-es csapatot építsünk, amely képes a világbajnoki címekért harcolni” – olvashatók Lawrence Stroll szavai a csapat közleményében.

„Amint Adrian elérhetővé vált, tudtuk, hogy össze kell hoznunk ezt. A kezdeti beszélgetéseink megerősítették, hogy megvan a közös vágy az együttműködésre egy életben egyszer adódó lehetőség keretein belül. Adrian versenyző, és az egyik legversenyképesebb ember, akivel valaha találkoztam. Amikor látta, hogy mit építettünk Silverstone-ban, az elképesztő AMR technológiai campusunkat, a tehetséges emberek csoportját és az új szélcsatornánkat, hamar megértette, hogy mit akarunk elérni. Nyerni vagyunk itt, miként ő is. Adrian osztozik az éhségünkben és ambíciónkban, hisz ebben a projektben, és segíteni fog az Aston Martin Aramco Formula One következő fejezetének írásában.”

„Örömmel csatlakozom az Aston Martin F1-es csapatához – mondta a 65 esztendős mérnök. – Nagyon inspirál és lenyűgöz az a szenvedély és elkötelezettség, amit Lawrence mutat minden dolog iránt, amibe belefog. Lawrence elkötelezett az iránt, hogy világverő csapatot építsen. Ő az egyetlen többségi csapattulajdonos, aki aktívan részt vesz a sportban. Az elkötelezettségét demonstrálja az AMT technológiai campus fejlesztése és a silverstone-i szélcsatorna, ami nemcsak párját ritkítja, hanem olyan az elrendezése is, amely remek munkakörnyezetet teremet. Az olyan nagyszerű partnerekkel együtt, mint a Honda és az Aramco, az infrastruktúra minden kulcsrésze megvan, ami ahhoz kell, hogy az Aston Martin világbajnok csapat legyen, én pedig már várom, hogy segítsek elérni ezt a célt.”

Friss