back to top
2024. szeptember 19. 03:01

KezdőlapF1A Red Bull bedobta a törölközőt a legutóbbi veresége után

A Red Bull bedobta a törölközőt a legutóbbi veresége után

-

Az Azeri Nagydíj után Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója kissé váratlan kijelentést tett.

Három futammal ezelőtt még 42 ponttal vezette a konstruktőri tabellát a Red Bull, ám a hollandiai veresége, majd Olasz és az Azeri Nagydíjon mutatott visszafogott teljesítménye oda vezetett, hogy Bakuból már 20 pontos hátrányban távozhatott az energiaitalos alakulat, azaz a McLaren három verseny alatt 62 pontot rájuk verve vette át a vezetést az összetettben. A legnagyobb baj a címvédő számára pedig az, hogy nem látszik a fény az alagút végén, hiszen hétvégéről hétvégére küszködnek az RB20-as beállításával. A gondok az elmúlt hétvégén olyan méreteket öltöttek, hogy Max Verstappen a 6. helyről rajtolva is kikapott a 15. helyről induló Lando Norristól, így az egyéni összetettben is csökkent a Red Bull előnye.

Pérez nyerhetett is volna a Red Bull szerint, Verstappen egy rossz döntést kárhoztat

Ott azonban Verstappen továbbra is 59 pontos fórban van Lando Norrisszal szemben, így még mindig ivan mit beosztania, a konstruktőri pontvadászatban viszont a Red Bull már csak akkor nyerhet, ha a hátralevő hét versenyen és két sprinten legalább 20 ponttal (adott esetben pontegyenlőséggel is nyerhetnek) többet szerez a wokingiaknál. Erre Helmut Marko, a bikások tanácsadója pedig olyannyira nem lát esélyt, hogy amikor az Azeri Nagydíj után a Servus TV riportere megkérdezte tőle, hogy feladták-e a reményt a konstruktőri bajnoki címre, az osztrák így felelt: „Hogy őszinte legyek, igen. A pozitívum az, hogy Piastri nagyon közel van Landóhoz a pontok tekintetében, a McLaren pedig csapatsorrendet alkalmaz. Ennélfogva nem lesz olyan gyors a tisztázás.”

Marko elmondta, hogy Austinba érkeznek majd új fejlesztések az RB20-ashoz, Szingapúrban így még a mostani csomaggal kell boldogulniuk, utána viszont nagyon fontos lesz a feljavulás, különben Verstappen címvédése is veszélybe kerülhet. „Még Max sem tudta áthidalni a problémát [az Azeri Nagydíjon]. A gumik csődöt mondtak, a fékek hőmérséklete pedig az egekbe lőtt. Az autóban van potenciál, de továbbra is nagyon érzékeny a beállításokra. Szingapúrban még nem fog látszani a fejlődés, csak meg kell látnunk, hogyan tudunk átesni azon a versenyen. Austintól fogva viszont tényleg jobbnak kell lennünk, különben az egyéni világbajnoki cím is veszélybe kerül.”

A tavaszi Kínai Nagydíj után a McLarennel szemben még 99 pontos előnyben levő Red Bullnál ráadásul már korábban lemondhattak a konstruktőri címről, Julianne Cerasoli brazil újságíró ugyanis már az Olasz Nagydíj után arról számolt be, hogy „valaki a McLarentől azt mondta nekem, hogy egy magasrangú Red Bull-alkalmazott úgy fogalmazott neki, hogy a »a konstruktőri bajnoki címet már elveszítettük.«

A Mercedes rosszul rakta össze Hamilton autóját, akinek még soha nem kellett így vezetnie

Horner másképp gondolja

Persze attól még, hogy Marko és talán más Red Bull-alkalmazottak le is mondtak a konstruktőri elsőségről, ez nem a csapat közös álláspontja, amit Christian Horner bakui futam utáni nyilatkozata is mutat. „Keményen nyomjuk, nem védekezünk, hanem üldözünk. Ez ismét megváltoztatja a dinamikát, de mindent be fogunk vetni. Nagy csapást szenvedtünk el a konstruktőri pontversenyben, 20 pont a lemaradásunk, úgyhogy támadnunk kell. Még van hét versenyünk és két sprintünk, azaz rengeteg pontot lehet szerezni, és sok különböző pályára megyünk. Úgyhogy ez még messze nincs lefutva” – mondta a Red Bull csapatfőnöke.

Friss