back to top
2024. szeptember 21. 16:11

KezdőlapF1Zöld zászló mellett Norris, piros mellett a varánusz volt a leggyorsabb az...

Zöld zászló mellett Norris, piros mellett a varánusz volt a leggyorsabb az utolsó szingapúri edzésen

-

Lando Norris jelentős előnnyel zárta az első helyen a Szingapúri Nagydíj utolsó szabadedzését George Russell előtt, miközben a wokingi csapat látszólag lerázta magáról a Ferrarit is. A gyakorlás elején a helyi élővilág ismert tagja, a varánusz is beleszólt az F1 dolgába.

A pályaviszonyokat illetően szombaton is szinte nulláról kellett kezdenie az aszfalt felgumizását a mezőnynek, miután az éjszakai vihar lemosta az F1 pénteki ténykedésének nyomait. Az időmérő napjának délutánján az ismét természetes fény mellett lebonyolított utolsó edzés viszont már száraz körülmények között zajlott.

A gyakorlás első tíz percében még csak a két Aston Martin tartózkodott a pályán, amikor azon megjelent a korábbi szingapúri F1-es hétvégéken hírnevüket már kiépítő varánuszok egyike. A méretes hüllő az aszfalt közepén vándorolt, s hamarosan kiharcolta az edzés piros zászlóval való leállítását is. Ekkor két sportbíró – az egyikük egy nejlonzsákkal – az állat becserkészésére indult, erre azonban az ijedt varánusz mindenki nagy meglepetésére olyannyira szaporázni kezdte a lépteit, hogy a tempóját tartani is nehéznek bizonyult, ami általános mosolygást váltott ki a garázsokban és a lelátókon figyelőkből.

Hamarosan azért sikerült megtisztítani a pályát a helyi élővilág védett tagjától, s folytatódhatott az edzés, ekkor már tömeges részvétellel.

A hátralévő idő több mint felén a közepes keverékek voltak a preferált választás, ezeken Charles Leclerc, Carlos Sainz és Max Verstappen autózták a legjobb köridőt.

Az ezt követően az autókra felkerülő lágyakon aztán alaposan átrendeződött a sorrend, Norris pedig közel fél másodperces előnnyel zárt a tabella élén legközelebbi üldözőjével, Russell-lel szemben. Mögöttük Oscar Piastri, Max Verstappen és a két Ferrari következett.

A versenyzői visszajelzések alapján is némi fluktuáció történhetett az erőviszonyokban péntekhez képest. Az első napon még az élen a McLarennel azonoson szinten lévő Ferrarinál Leclerc hirtelen lassúnak titulálta a Ferrarit, míg az eddig gyengélkedő Red Bullnál és Mercedesnél fejlődést eredményezhetett az éjjel a gyárban, a szimulátorban végzett munka – Lewis Hamilton egy alkalommal azt mondta, ég és föld a különbség az autó viselkedésében péntekhez képest.

Megúszta a mezőny komolyabb incidensek nélkül az utolsó tét nélküli gyakorlást, a fallal való alighanem legnagyobb csattanást Alexander Albon mutatta be Williamsének kerekeivel, de ő is folytatni tudta. George Russell pedig az egy óra során kétszer is látogatást tett a bukótérben, előbb a 14-es, majd a 7-es kanyarban.

A harmadik szabadedzés végeredménye:

 

Friss