back to top
2024. október 16. 10:40

KezdőlapF1Megváltoztathatta az F1-történelem menetét a rajongó, aki segített lebuktatni a McLarent

Megváltoztathatta az F1-történelem menetét a rajongó, aki segített lebuktatni a McLarent

-

A McLarennek módosítania kellett a hátsó vezetőszárnyát, miután az Azeri Nagydíjat követően kiderült, az FIA nem elégedett annak hajlékonyságával. Ám az irányító testület és a teljes F1-es közösség figyelmét csupán egy az X-re feltöltött rajongói videó hívta fel az egész ügyre, a rejtélyes jóakarót pedig most felkereste a Motorsport Magazine.

Nem sokkal azt követően, hogy Oscar Piastri megnyerte a bakui futamot, hosszú körökön át sikeresen védekezve a célegyenes végén a nyakára megérkező Charles Leclerc Ferrarijával szemben, már mindenki azt a videót nézte az F1 elsőszámú hírforrásaként használt közösségi oldalon, amely a McLaren hátsó szárnyát mutató fedélzeti kamerán felfedi, nagy sebesség mellett annak két végén észrevehetően elmozdul a felső szárnyelem, ezzel a DRS hatását előidéző vagy felerősítő rést nyitva a szárnyon. Ez a videó váltotta ki aztán azt a vizsgálódást, amely nyomán a békesség megőrzése érdekében a Szingapúri Nagydíjra a McLaren belement abba, hogy kisebb módosításokat hajtson végre a hátsó vezetőszárnyán.

A felvétel mindenki számára elérhető, aki az F1.com előfizetőjeként online követi a versenyek közvetítését, amelyben a néző szabadon választhatja meg, melyik autó fedélzeti kameráját követi éppen. Felfigyelhettek volna a McLaren ezen rendellenességére a rivális csapatok vagy az F1 és az FIA hivatalos szervei is, ám mégsem ők, hanem egy 23 éves dél-afrikai Ferrari-rajongó, Brandon Becker posztja kellett ahhoz, hogy mozgásba lendüljenek a dolgok.

„Szürreális volt a tudat, hogy talán megváltoztattam az F1 alakulását. Lenyűgöző, hogy hatást tudtam gyakorolni a sportra, amely a szenvedélyem” – mondta Becker, aki saját profilján rendszerint a Ferrarival kapcsolatos híreket oszt meg, s most azért foglalkozott a McLaren trükkös szárnyával, mert ennek hatása is lehetett, hogy Leclerc nem tudta visszaelőzni Piastrit.

Szabályos, de a McLarennek módosítania kell a trükkös hátsó szárnyán

A rajongót alaposan meglepte, hogy milyen hullámot indított el, ám szerényen hozzátette, nem őt illeti az elismerés, hiszen maga is egy szűkkörű csoportban hallott először a McLaren véleményes szárnyáról a technikai újságíró Matt Somerfieldtől.

„Én nem vagyok szakértő, csupán egy motorsportrajongó, akit egy kicsit a technikai oldal is érdekel. A szárny normálistól eltérő viselkedését elsőként Matt vetette fel egy chatcsoportban, ahol rajongók, tartalomkészítők, műszaki beállítottságú diákok, újságírók és a sportban mozgó emberek rendszeresen beszélgetnek motorsporttal kapcsolatos dolgokról” – mondta.

„Ezt követően saját kíváncsiságból fedélzeti kamerás felvételeket kerestem a hátsó szárnyról, csak hogy meggyőződjek róla, tényleg nem csal-e a szemem. Eléggé meglepett, amikor megbizonyosodtam róla, hogy valóban az történik, amit látok. Nem amiatt, mert azonnal meg lettem volna győződve arról, hogy az szabálytalan, sokkal inkább amiatt, mert ennyire kevesen vették ezt eddig észre.”

„A rajongók ma már nagyítóval keresik az ilyen dolgokat, de ez tényleg csak abban a csoportban került elő. Miután felismertem, mit is látok, elég hamar kitettem a posztot. Csak azt írtam le, amit látok a felvételen, ekkor még nem is gondoltam bele teljesen.”

A félperces videót azonban váratlanul nagy érdeklődés övezte, a @brakeboosted néven író Becker posztját ezerszámra osztották meg és kommentelték az X-en, mára pedig már 7 millió felett jár a megtekintéseinek száma. A dolgok olyan gyorsan mozgásba lendültek, hogy már a következő hétvégén sorra kerülő Szingapúri Nagydíjra eljutottunk oda, hogy a McLarennek reagálnia kellett.

Oscar Piastri, McLaren, Szingapúr, hátsó szárny
Fotó: McLaren Racing

„Az értesítések megállás nélkül érkeztek, de csak akkor kezdtem el azt érezni, hogy talán több is lehet emögött, amikor megláttam, hogy nagy portálok is írni kezdenek a mini-DRS trükkjéről – folytatta Becker. – A közösségi média természeténél fogva rengeteg ilyesmi téma vetődik fel benne, de a többségüket sohasem kapják fel, és én sem számítottam erre. Részemről is csak egy rajongói reakcióként indult az egész, nem voltam felkészülve arra, hogy bármiféle választ is kapni fogok rá. Fogalmam sem volt, hogy tényleg egyeztetnek róla a csapatok az FIA-val, amíg nem olvastam az FIA közleményét arról, hogy vizsgálják a hajlékony szárnyak ügyét.”

Azonnali nagyhatású változást nem gyakorolt ugyan az erőviszonyokra, hogy a McLarennek módosítania kellett a szárnyat, hiszen Lando Norris révén nagy fölénnyel húzta be a csapat a szingapúri győzelmet, de a valószerűtlen megtalálót is nemesebb célok vezérlik puszta kárörvendésnél.

„Ha mindez segített a csapatoknak megérteni, hol húzódik a határ a karosszériaelemek hajlékonyságában, én már elégedett vagyok. Egyszerűen örülök, hogy hatást gyakorolhattam. Persze rajongóként azért abban is bízom, hogy végül ez kedvez majd a csapatnak, amelynek drukkolok” – tette hozzá a híressé vált Ferrari-rajongó.

Az FIA csalással nyerette meg a vb-t Schumacherrel és a Ferrarival 2003-ban?

Friss