back to top
2024. október 27. 00:26

KezdőlapF1A fejlesztett és a régi McLaren is jelentős előnyben a mexikói időmérő...

A fejlesztett és a régi McLaren is jelentős előnyben a mexikói időmérő előtt

-

Oscar Piastri vezetésével a McLaren autói érték el a legjobb köridőket a Mexikóvárosi Nagydíj harmadik szabadedzésén.

Bár hagyományos versenyhétvégét rendeznek Mexikóvárosban, a mezőny felkészülése mégis egy kicsit a sprintes hétvégékéhez hasonlított, miután pénteken a második edzést a Pirelli gumitesztjének kellett szentelniük a csapatoknak, ráadásul az elsőn többen átadták autójukat egy fiatal versenyzőnek – és egyébként is három piros zászlós leállás szabdalta a napot.

Szombaton, a harmadik szabadedzés egy órája során már mindenki a maga programja szerint közlekedhetett a pályán, köztük Max Verstappen is, akinek a péntekjét motorhiba árnyalta be. A Red Bull az idei második túlóralehetőségét kihasználva kicserélte a motort a holland autójában, és tette ezt büntetés terhe nélkül, hiszen még volt szabadon felhasználható egység a holland keretében. Eközben a hibás motorról sem mondtak még le, a csapat kommunikációja szerint pusztán nem volt elég idő az egység levegőztető rendszerében keletkezett sérülés kijavítására.

A Mercedesnél szintén túlóráztak George Russell péntek délután összetört autójának megjavítása miatt – neki nem volt szüksége új erőforráselemekre, ellenben új karosszériát kapott, Toto Wolff pedig moroghatott a fogyó alkatrészek és a költséglimit záruló ollója miatt.

Az edzés félidejénél még a két Ferrari állt az eredményjelző tetején, a folytatásban azonban, ahogy újabb szett lágy gumik kerültek fel az autókra, és mindenki növelte a tempót, a McLarenek Oscar Piastri vezetésével lőttek az élre. A csapat új padlólemezzel érkezett erre a hétvégére, ami viszont egyelőre csak Lando Norris autójára került fel. A brit csupán 59 ezred elmaradással lett a második a leintésig az első helyen maradó csapattársa mögött.

Elég nagy előnnyel zárt a riválisokhoz képest a wokingi csapat: Carlos Sainz három tizeddel elmaradva lett a harmadik, őt pedig már Piastrihoz képest fél másodperces elmaradással követi Verstappen és Lewis Hamilton.

Az edzés hozott néhány látványosabb hibát, köztük Liam Lawson megpördülését a 15-ös kanyarban, ami után gond nélkül folytatni tudta a körözést. A legszokatlanabb incidens azonban a bokszutcában, Charles Leclerc garázsa előtt történt, amikor a vezető szerelője, Alessandro Fusaro gyorsan hátrafelé lépdelve intett a monacóinak, hogy kihajthat az autójával, ám elvesztette az egyensúlyát és egy hátrabukfencet mutatott be a kamerák előtt.

„Ez gyönyörű” – nyugtázta az autóból a látványt Leclerc, miután megbizonyosodott róla, hogy Fusaro épségben felállt a váratlan tornagyakorlatból.

Az időmérő közép-európai idő szerint 23 órakor startol, majd nem sokkal a vége után jöhet is az óraátállítás!

A harmadik szabadedzés végeredménye:

 

Friss