back to top
2024. október 28. 17:26

KezdőlapF1Folytatódik a bohózat az F1-ben, Leclerc is büntetést kaphat azért, amiért Verstappen

Folytatódik a bohózat az F1-ben, Leclerc is büntetést kaphat azért, amiért Verstappen

-

Charles Leclerc száján ártatlan szituációban kicsúszott egy káromkodás a Mexikóvárosi Nagydíj után, majd az FIA médiadelegáltja rögtön kezelésbe is vette őt, és lehet, hogy a büntetés sem marad el.

Miként arról testvéroldalunkon már beszámoltunk, Max Verstappen büntetése után Charles Leclerc lett a második F1-es pilóta, aki kiváltotta az FIA nemtetszését azzal, hogy káromkodott egy sajtótájékoztatón. A Ferrari monacói versenyzője a Mexikóvárosi Nagydíj után azt ecsetelte, hogy miként bukta el a második helyet az utolsó kanyarban történt megcsúszásával, amikor kicsúszott a száján az angol „f” betűs szó. „Túlkormányzottság lépett fel, aztán amikor azt összeszedtem, a másik irányba tört ki a kocsi, én pedig azt mondtam, hogy »ba**za meg«.”

Leclerc ezután egyből kapcsolt és viccesen megjegyezte, nem akar ő is közmunkát kapni, mint Verstappen. „Ó, bocsánat! Jaj ne, jaj ne! Nem akarok csatlakozni Maxhoz!”

Az eset azonban ennyivel nem zárult le, a sajtótájékoztató után Leclerc-hez ugyanis odalépett az FIA médiadelegáltja, majd hosszas párbeszédet folytatott vele. Az Autosport úgy tudja, hogy a verseny 3. helyezettje végig bocsánatkérő magatartást tanúsított és komolyan vette az ügyet.

Charles Leclerc, Ferrari, Belga Nagydíj
Leclerc kihúzta a gyufát az FIA-nál / Fotó: Antonin Vincent / DPPI

Ám mivel megsérthette az FIA Nemzetközi Sportkódexének ide vonatkozó pontját, elképzelhető, hogy lesz folytatása a dolognak. Abban ugyanis az áll, hogy szabálysértésnek minősül „bármilyen szó, tett vagy írás, amely erkölcsi kárt vagy veszteséget okoz az FIA-nak, annak testületeinek, tagjainak vagy vezető tisztségviselőinek, és általánosságban az autósport és az FIA által védett értékeket érinti.”

Az FIA médiadelegáltjának jelentenie kellett az esetet a sportfelügyelőknek, akik most megvitatják, hogy kivizsgálják-e az ügyet ahhoz hasonlóan, ahogy a versenyek során a versenyirányítás által a felügyelőknek jelentett eseteket szokás. Egyelőre nem tudni, hogy mikorra születik döntés, de tavaly például Toto Wolffnak és Frédéric Vasseurnek a Las Vegas-i Nagydíj FIA-sajtótájékoztatója alatt elejtett káromkodását egy héttel később, az Abu-dzabi Nagydíjon vizsgálták, így elképzelhető, hogy a Leclerc-vizsgálatról szóló bejelentés is csak a Brazil Nagydíjon születik meg.

Persze még előfordulhat, hogy nem lesz vizsgálat, az Autosport ugyanis úgy tudja, hogy Leclerc többszöri bocsánatkérését is figyelembe fogják venni a döntésnél.

Utólag kapott nagyobb büntetést Verstappen a Mexikóban történtekért

Friss