2024. április 25. 00:04

KezdőlapHírekNem a Fiestát másolta a Renault a Clio Rally3-mal

Nem a Fiestát másolta a Renault a Clio Rally3-mal

-

Végre nem egyszereplős a Rally3-as kategória, mivel a Renault is elkészült a saját autójával. A Ford örül, hogy versenytársat kapott, és a kategóriának is jót tesz, hogy két márka között lehet választani.

Az új Renault Clio Rally3 a márka első összkerékhajtású rallyautója. Ennek ellenére a fejlesztés során saját útjukat járták a mérnökök, nem a konkurens modellt próbálták továbbgondolni. Utóbbi egyszerűbbnek hangzik, de a Renault másképp látja.

„Mi saját fejlesztéseket végeztünk” – kezdte Yann Paranthoën, a Renault Customer Racing főmérnöke.

„Nem akartuk összehasonlítani a Cliót és a Fiestát, mert ezt nem túl könnyű megcsinálni a fejlesztés során, mivel nem volt sok időnk. Ha nagyon jó munkát akarunk végezni, akkor a Fiesta és a Clio megfelelő összehasonlításához nagyon ügyesnek kell lenned, és sokat kell tesztelned a Fiestával és sokat a Clióval.”

A franciák azért nem indultak ebbe az irányba, mert egyszerűen nem volt elég idejük megismerni a Fiestát. Ha pedig ezzel töltik az időt, akkor nem maradt volna elég energiájuk a Clio fejlesztésére.

„Inkább olyan célkitűzéseink voltak, hogy mondjuk egy másodperc és 1,5 másodperc között legyünk lassabbak, mint a Rally2 autói. Elég büszkék vagyunk a Cliónkra, és 2023 elején látni fogjuk az időeredményeken az összehasonlítást a Forddal” – tette hozzá Paranthoën.

Clio Rally3
foto: Renault

Azt azonban elárulta a főmérnök, hogy a Clio egyik fejlesztőpilótájának volt már tapasztalata a Fiestával kapcsolatban.

„Igen, volt egy Jean-Baptiste Franceschink, aki csak egy versenyt futott a Fiestán, de ez már egyfajta összehasonlítás. A fejlesztés utolsó két napjában az ügyfelek vezették az autót, és néhány korábban Fiestával is mentek, így ezen a téren is összehasonlíthattuk őket, de mi a Cliónkra koncentrálunk, és nem a Fiestára” – mondta Paranthoën.

Hoffer Ózd
foto: Hungarian Police Rally Team

„A fejlesztés során igazán az elvégzendő munkára összpontosítottam, és nem éreztem úgy, hogy össze akarom hasonlítani a két autót. De az biztos, hogy a végén össze akarjuk majd hasonlítani őket, mert csak ketten vannak a Rally3-ban” – mondta Jean-Baptiste Franceschi.

„Csak egy aszfaltos versenyt mentem a Fiestával, így nem könnyű megmondani, mert nagyon régen volt, de számomra mindkét autó hasonló, de persze ugyanakkor egy kicsit más is. A Renault motorja erős, mert nem három, hanem négyhengeres – a hangja más, és nagyon-nagyon jó hallgatni” – tette hozzá a francia versenyző.

„A karosszériával nagyon jó munkát végzett a Renault, alig várom már a csatát a két autó közt. Azt hiszem aszfalton, mint például a Róma Rally, a Clio erősebb lesz. A murvás futamokon, mint a Lett vagy a Lengyel Rally nagy csatát várok, mert a Fiesta már megmutatta, hogy mennyire gyors, a Renaultnak pedig még bizonyítania kell.”

Fotó: Hungarian Police Rallye Team

 

Friss