2024. április 26. 06:39

KezdőlapHírekMég soha nem láttuk úgy az F1-et, ahogy az idén fogjuk

Még soha nem láttuk úgy az F1-et, ahogy az idén fogjuk

-

Alighanem sokak nagy örömére az F1 az idei szezontól minden pilótánál elérhetővé teszi azt a nézőpontot, amelynek segítségével a legközelebb kerülhetünk ahhoz, hogy milyen Forma-1-es versenyzőnek lenni.

A Forma-1-ben már jó ideje, nagyjából 30 éve kísérleteznek a sisakkamerával, de csak az utóbbi két szezonban kezdtek el behatóan foglalkozni azzal, hogy miként lehetne rendszeresíteni az egyedi nézőpontja révén a közvetítéseket nagy mértékben színesítő eszközöket.

A mindössze 8 milliméter átmérőjű, 1,43 grammot nyomó minikamerát a sisakok párnázásába, a pilóta valamelyik szeme mellé építik be, és eddig csak a Bell gyártó által készített sisakot használó versenyzőknél volt elérhető. Az F1 azonban szerződést kötött a RacingForce nevű céggel, amely az idei évtől olyan kamerákat készít, amelyet az összes gyártó sisakjába be lehet építeni.

Sisakkamera régen és most

Ez azt jelenti, hogy a Stilo, a Schuberth (Max Verstappen és Sergio Pérez is ilyet használ) és az Arai termékeit használók szemszögéből is láthatjuk majd ezután a történéseket, ami várhatóan minden korábbinál jobb nézői élményt jelent majd, hiszen például egy csatánál, rajtnál vagy balesetnél nem lesz limitáló tényező, hogy az abban érintett pilóták milyen sisakot viselnek, hanem a rendező belátása szerint váltogathat a teljes mezőny sisakkamerái között.

Aki esetleg még nem látott ilyet, annak pedig ITT egy kör Monacóban 2022-ből, Charles Leclerc előadásában.

Friss