2024. április 26. 11:02

KezdőlapHírekÚjra ott a Grönholm név a finn rallybajnokságban

Újra ott a Grönholm név a finn rallybajnokságban

-

Marcus Grönholm fia, Niclas Grönholm a késői rallycross szezon kezdetéig rallyval foglalja el magát, a finn bajnokságban indul egy Citroen C3-mal.

„Jó hely a tanuláshoz. Tudom, sokáig voltam ott, és tanultam. Szerintem túl sokáig…” -mondta Marcus Grönholm a finn bajnokságról.

Már önmagában érdekesen hangzik, hogy a rallycross világbajnokságban az elmúlt két évben harmadik, előtte pedig két szezonban a negyedik helyen végzett versenyzőnek tanulni kell. De a rally más mint a rallycross, és ezt az ifjabbik Grönholm is elismeri.

„A rally tényleg valami más, mint a rallycross. A fő hangsúlyt a rallycrossra helyezem,  mindig is az volt az elsődleges, de tudom, hogy néhány technika, amelyet a rally során tanulhatok, segít abban, hogy még jobb rallycross versenyzővé fejlődjek.”

Érdekes módon a kerszetbe autózás terén kell a legtöbbet tanulnia Grönholmnak. Ezt édesapja is látja és próbál neki segíteni.

„Elmegyek vele egy tesztre. Azt hiszem, az egyetlen dolog, amiben segíthetek, az az, hogy egy kicsit többet csússzon keresztbe. A rallycrossban az idő nagy részében a versenyző egyenesen vezeti az autót, mert ez a leggyorsabb az aszfalton. Amikor rallyzol többet mozog az autó, és többet használod a gázpedált, hogy felkészülj a kanyarra. Ő is ezt teszi, de talán kicsit többet is használhatná. Talán segíthetek egy kicsit” – mondta az idősebb Grönholm.

Niclas Grönholm
foto: Niclas Grönholm

A sorozat első két versenyén elért top 10-es eredmény jó kezdet, még akkor is, ha a felfüggesztési problémák lelassították a Citroen C3 Rally2-t legutóbb Kuopióban, így csak 8 helyen végzett Grönholm, akinek az az Antti Linnaketo navigát, aki korábban Jari Huttunennel is versenyzett (és a Svéd Rallyn is együtt indultak). Az év első versenyén az Arctic Rallyn viszont az ötödik helyen végzett a duó.

A rallycrossban nem egyedülálló, hogy a rally felé kacsingatnak a versenyzők, legutóbb Veiby indult a Svéd Rallyn és a WRC2-ben a második helyen végzett.

Niclas Grönholm
foto: Niclas Grönholm

Friss