2024. április 27. 07:01

KezdőlapERCSzékesfehérvári második hellyel készült az ERC szezonra Herczig Patrik

Székesfehérvári második hellyel készült az ERC szezonra Herczig Patrik

-

Tesztelni ment a Székesfehérvár Rallyra Herczig Patrik és Varga Kristóf, mégis a legjobb magyar párosként második helyen értek célba az RC4-es kategóriában. A HUMDA Academy versenyzője és navigátora a tesztprogramot is sikerrel hajtotta végre, és a Peugeot 208 Rally4 is felkészült a Junior ERC futamokra.

„Nagyon jól éreztük magunka egész hétvégén, sallangmentes volt mindkét napunk. Persze a defektet mi sem kerültük el, szombaton a második körben a Kislőtéren volt egy lassú jobb hátsó defektünk, de mivel lassú defekt volt, nem fogyott el a gumi. A gyorsasági fele után egy picivel jobban kezdett mozogni a hátulja, utána egyértelművé vált, hogy defekt, de le tudtunk jönni és csak 13 másodperc körül kaptunk miatta. Ezt leszámítva minden rendben volt, remekül működött az autó, szuper munkát végzett a csapat és Kristóffal is flottul ment a közös munka” – összegzett a verseny után Herczig Patrik.

Herczig Patrik
Fotó: Sári Péter

A hétvége legfontosabb feladata az volt, hogy a versenyzők és a csapat is megismerkedjenek az új abroncsokkal, amelyeket az ERC Junior versenyeket kötelezően használni kell.

„Az volt az első tapasztalatunk, hogy megvan a tapadás, de jobban fogy, mint a Pirellik. A német srác akivel csatáztunk, szintén Hankook abroncsokkal ment, mindkettőn autóján látszott, hogy jobban elfogytak a gumik, mint a többi Rally4-es autón” –  mondta Herczig Patrik.

Az említett német srác az a Timo Schulz volt, akivel a verseny végéig csatázott a Herczig Autósport párosa. A gyorsasági szakaszokat szinte egymást váltva nyerték, végül az Opel Corsával versenyző páros szerezte meg az első helyet. Az egymással versengő duó viszont sokkal gyorsabb volt a magyar mezőnynél, a harmadik helyezett hátránya közel két perc lett.

„Nem tudom miből fakadt a tempókülönbség. Nem hiszem, hogy a gumikból adódott. Mi a saját tempónkat autóztuk az elején, aztán később már élveztük a csatát a német párossal, és talán a versengés miatt is gyorsabbak voltunk. A pályákat is ismertem, persze Tést és Iszkát nem, de az mindenkinek új volt. Érdekes volt, hogy Tés nagyon tetszett, de nem találtam a ritmust. Jó minőségű, finom murva van a tetején, de sokkal jobban csúszott, mint amire számítottam. A második körben pedig ott elért minket az eső, és emiatt a gyorsasági végén, ahol már jobban esett, az aszfalton eléggé el is spóroltam. A célkanyar előtti bal-jobb kombinációban volt egy beton terelő, kívül pedig egy beton korlát, ott nagyon visszavettem, mert nem akartam túlfeszíteni” – részletezte Herczig Patrik.

Herczig Patrik
foto: STom

Az elsődleges cél a Székesfehérvár Rallyn a tesztelés volt, emiatt sem kereste a határokat a duó, viszont a beállítások terén eljutottak a legjobb kombinációig.

„Sikeres volt a teszt. Megismertük az abroncsokat, a beállítások terén is sokat léptünk előre, már a teszten megtaláltuk azt, ami a versenyen jól működött. Magabiztosan várjuk a lengyelországi szezonnyitót, még akkor is, ha tudjuk, hogy ott teljesen más jellegű murvás pályák várnak ránk. Megnyugtató, hogy gyorsan be tudtuk állítani az autót, és az eredmények is azt mutatják, hogy jó volt a tempónk” – fejezte be a szakmai értékelést a HUMDA Academy versenyzője, majd a hétvége emocionális részéről is beszélt.

„Felszabadult, jó hangulatú autózás volt. A barátaim is szurkoltak nekünk, de rajtuk kívül is sokan odajöttek hozzánk, ami mindig nagy motiváció. Meglepően sok néző volt a versenyen, ennek is nagyon örültem, és amiatt is boldog voltam, hogy itthon tudatuk kezdeni az évet, a magyar szurkolók adtak annyi töltetet, ami remélem, kitart az ERC versenyeken egészen a Rally Hungary-ig, amikor ismét hazai pályán fejezzük be az évet. Annak is nagyon örültem, hogy Bertalan Marcival együtt versenyeztünk. Jó barátok vagyunk, sokat beszélünk a hétköznapokon is, jó volt a gyüjtőkben együtt tölteni az időt, megbeszélni a tapasztalatokat. Szóval egy ideális rally hétége volt, a hosszú szünet után jó így kezdeni az új szezont. Az utolsó gyorsaságin gratuláltunk egymásnak a német párossal, és ők is mondták, hogy jó csata volt. Az eredménnyel is elégedettek vagyunk, bár csak tesztverseny volt, de ebben az erős magyar mezőnyben jó érzés ilyen pozícióban végezni, és bízom benne, hogy az Eb-n is versenyképesek leszünk.”

Herczig Patrik és Varga Kristóf 2023. május 20-21-én a Lengyel Rallyn kezdi meg idei ERC szezonját.

Herczig Patrik
foto: STom

Friss