2024. április 20. 14:15

KezdőlapHírekA múmia visszatért - Érdiék Eb futamot nyertek

A múmia visszatért – Érdiék Eb futamot nyertek

-

Érdi Tibor és Kerék István megnyerte a Historic Európa-bajnokság második versenyét, a csehországi Vltava Rallyt.

Az Eb futamgyőzelem sem boríthatja fel a megszokott hétköznapokat, hétfőn már a műhelyben értük utol ifj. Érdi Tibort.

„A privát életünk a legfontosabb, a sport a másodlagos. Mindegy, hogy mikor érünk haza a versenyről, hét órakor kezdünk” – mondta ifj. Érdi Tibor.

Az ünneplésre ezúttal kivételesen volt idő, a Vltava Rally szombaton véget ért, így vasárnap méltóképpen megünnepelhette az abszolút első helyet a csapat. Joggal ünnepeltek, nagy csatában szerezték meg a győzelmet a Múmia becenévre hallgató Ford Sierrával.

„Lehetett volna sima is, de most is voltak problémáink. Minden historicos autóval küzdeni kell, hogy célba érjen. A tavaly európa-bajnokok kiestek, Zippo és a mi kategóriánk címvédője Ville Silvasti iautója is meghibásodott, így a végén az olasz Lucky-val csatáztunk nagyot. Nekünk is volt gondunk, a negyedik gyorsasági után már volt egy szép előnyünk, 22 másodperccel vezettünk, de az ötödik szakaszon volt egy szervoproblémánk. 15 kilométert mentünk szervo nélkül. Így is sikerült harmadik időt autózni, de az előny és az első hely elveszett” – idézte fel Érdi az első napot.

Érdi Tibor
foto: Király Gábor

A szombatot 6.5 másodperc hátrányban kezdték, a reggeli gyorsaságin még második időt mentek, aztán jött a vízválasztó a 14 kilométeres Sluhov – Střítež gyorsasági.

„Az egy murvával nagyon felhordott, egysávos, dobálós pálya, az utolsó két kilométer pedig tiszta murva. A pályabejáráson nagyon sáros volt az egész pálya. Mindenki félt, hogy vizes lesz, és az első körben a párosok 90 százaléka esőgumival ment ki, csak a helyi menő Vojtech Stajf, és mi választottunk slickeket.Ennek oka az volt, hogy mi pénteken jó korán keltünk, és a shakedown előtt még egyszer végigjártuk a pályákat. Mindenki szerda-csütörtökön volt pályabejáráson, és hiába lehetett pénteken még délután egy óráig járni a pályákat, ők már nem jöttek ki, csak a shakedownra készültek. Megérte felkelni, mert hiába volt csütörtökön nulla fok és reggel havas eső, pénteken már 15 fok lett, szombaton pedig 20. Mi ehhez tudtunk alkalmazkodni, a többiek viszont nem. A slickkekkel az első körben nyertünk, Stajfot is megvertük, az esőgumival induló Luckyt pedig 13.8 másodperccel előztük meg, és átvettük a vezetést” – idézte fel az ominózus gyorsaságit a győztes.

Érdi Tibor
foto: Király Gábor

A fordítás tehát megtörtént, de a döntésre meg kellett várni a következő kört. Érdiéknek 4.5 másodperc előnyük volt, amikor újra jött a Sluhov – Střítež szakasz, viszont már mindenki tudta, hogy száraz a pálya, és így is tették fel a gumikat. Érdiék mégis újra nyertek, de most majdnem 25 másodpercet adtak a riválisnak.

Hát ott lenyomtuk” – kezdte röviden a magyarázatot ifj. Érdi Tibor. „Tudtam, hogy három gyorsasági van, de az utolsó Lucky autójának kedvezett, ezért dűlőre akartam vinni. Rendesen megnyomtam, kihiztuk magunkból a maximumot, és már a pályán éreztem, hogy jó lesz az idő, mert feszegettük a határokat.”

A páros előnye így 29 másodpercre nőtt, és ezt már könnyedén beosztották az utolsó két szakaszra – Luckyt még az utolsó előttin is megelőzték-, így a végén magabiztos 25 másodperces előnnyel nyerték a versenyt.

Érdi Tibor
foto: Király Gábor

A Costa Brava Rallyn történt műszaki hiba után így futamgyőzelemmel folytatták az Eb-t, a következő versenyük viszont hazai ob futam lesz.

„Pont ma kaptam Spanyolországból egy emléklapot, a szervezők nagyon figyelnek a versenyzőkre. Sajnálom is, hogy ott nem értünk célba, kíváncsi lettem volna, hogy azon a nagyon tapadós aszfalton mire vagyunk képesek. Most jön a Nyerges Rally, neveztünk, mert nem szeretnék otthagyni a 301-es rajtszámot” – mondja nevetve Érdi. „Ha minden jól megy akkor jó verseny lesz, de nem tudom, hogy sikerül majd párhuzamosan a két sorozat. A Nyerges Rallyra maradt gumink, így szeretnénk jól érezni magunkat. A prioritás továbbra is az Eb, az autó összeállt, Pistivel jó az összhang, bízunk a legjobbakban. A Mecsek óta csak küzdöttünk az autóval, de most végre minden összeállt.”

Érdi Tibor
foto: Király Gábor


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss