2024. május 02. 01:34

KezdőlapERCOstbergnek el kell kezdenie futamokat nyerni

Ostbergnek el kell kezdenie futamokat nyerni

-

Amennyiben Mads Ostberg ebben a szezonban meg akarja szerezni első ERC bajnoki címét, el kell kezdenie futamokat nyerni. 

A nyolcfordulós szezon felénél Østberg egy második, egy harmadik és egy negyedik helyezéssel, valamint a Kanári-szigeteken elért pont nélküli 16. hellyel a harmadik helyen áll a bajnoki címért folyó versenyben. De győzelmei még nincsenek. A nagyobb gond azonban az, hogy a norvég még egyszer sem tudta legyőzni a bajnokságot vezető Hayden Paddont. A mínuszolást is figyelembe véve a két korábbi WRC2 futamgyőztes között 20 pont volt a különbség a Skandináv Rally előtt, és a második Martin Sesks is 9 ponttal előzi meg őt.

Østberg tisztában van azzal, hogy mit kell tennie ahhoz, hogy ezt csökkentse: el kell kezdenie győzni.

„Azt hiszem, hogy a kezdettől fogva tudtam, hogy győzelmeket kell szereznünk, és eddig még nem voltunk olyan helyzetben, hogy ezt megtegyük. Megpróbálunk lépésről lépésre javulni, és egy kicsit több tapasztalatot gyűjteni az új gumival is, amelyet idén használunk. Emellett tavaly nem vettem részt nemzetközi bajnokságban, szóval visszanyerjük a sebességet, és megpróbáljuk egy kicsit fejleszteni az autót is, ami nem igazán működött jól, az év elején – csak próbáltam a beállításokat és mindent naprakészre fejleszteni, és próbáltam segítséget kérni a Citroën Racingtől, hogy javítsunk az autón a murván, és azt hiszem, most már kezdenek tenni valamit, ami remélhetőleg segíthet nekünk” – mondta Ostberg.

„De az év elején úgy éreztem, hogy nem vagyunk versenyképesek az autó szempontjából, és alapvetően volt még tennivalónk, és azt hiszem, most mindenki ezen dolgozik, ami persze jó nekünk, és jó a Citroënnek is a WRC2-ben, ahol ők is küszködnek egy kicsit a murván.”

Østberg nem árulta el, hogy konkrétan hol kell még javítani a C3 Rally2-n, de elismerte, hogy a felfüggesztésen és a differenciálműveken folyik a munka, mivel „alapvetően a megfelelő egyensúlyt keressük az autóban.”

Fotó: @World / Red Bull Content Pool

A keddi svédországi pozitív teszt után bízik abban, hogy most már abban a helyzetben van, hogy harcba szállhat a mindent eldöntő győzelemért.

„Igen, azt hiszem, hogy győzelmi pozícióban vagyunk. De ismétlem, nagyon sok jó versenyző van ott. Nagyon erős a mezőny. Nyilvánvalóan ez Oliver hazai versenye, így szerintem ő lesz az egyik legerősebb srác ezen a hétvégén. Hayden mindig is gyors volt, még Svédországban is, amikor télen volt a futam, Mārtiņš Sesks pedig formában volt az elmúlt versenyeken, szóval van négy, öt, talán hat olyan versenyző, aki igazán jól teljesíthet” – latolgatta az esélyeket a norvég versenyző.

A Skandináv Rally kvalifikációja azonban félig rácáfolt Ostbergre. Solberg valóban a leggyorsabb volt, ám úgy tűnik a Citroen még mindig nem működik jól, hiszen Ostberg a szabadedzésen és a kvalifikáción is csak a 14. lett.

„Szerintem nagyon jó, hogy itt van nálunk” – mondta Solbergről. „Az biztos, hogy papíron és a valóságban is ő a legerősebb versenyző ezen a hétvégén, szóval szerintem nagyszerű, hogy itt van a hazai versenyen, és ez felkelti az érdeklődést a rali iránt, és szerintem erre van szükségünk. Ha aztán pontokat vesz el tőlem, az azt jelenti, hogy jobb ralit teljesített, szóval nem őt hibáztathatom, akkor majd magamat hibáztatom.”

A Skandináv Rally péntek reggeltől szombat délutánig tart, szombaton 17:30 körül kiderül, hogy Mads ostbergnek sikerült e csökkenteni a hátrányát Hayden Paddon és Sesks mögött.

Ostberg
Fotó: @World / Red Bull Content Pool

Friss